Борисов: Да се затворят границите на ЕС, докато бъдат устроени приетите мигранти

Ако Европа иска да е коректна, трябва да предложи членство на България в Шенген, коментира Орбан

29.01.2016 | 12:36 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов: Да се затворят границите на ЕС, докато бъдат устроени приетите мигранти

Незабавно да се затворят външните граници на ЕС, докато бъдат устроени вече приетите мигранти. Това призова министър-председателят Бойко Борисов след среща с унгарския му колега Виктор Орбан, цитиран от агенция "Фокус".

"Позицията ни по темата, която съм защитавал на няколко европейски съвета. За съжаление тогава не постигнехме консенсус, не се вслушаха в нас, - до ден днешен продължавам да твърдя незабавно да се затворят външните граници на ЕС, до момента, до който всички тези, милион ли са, два ли са, не знам някой дали може да ги преброи, бъдат устроени. Или съответно, поне от това, което чувам Финландия връща, Швеция връща - огромни разходи, къде отиват, къде ги оставят. Надявам се вече да бъдем и по-честни към самите имигранти." - поясни Борисов.

Не ни носи никакво удовлетворение това, че се оказваме прави, но проблемът с бежанците си е същият, даже се е влошил, коментира българският премиер. Според него не може напливът да продължава - "да има цели коридори през Гърция, Македония, Сърбия или от Север" и когато отиват в Европа, да ги взимат с похарчени пари и да ги връщат обратно.

"Разликата между мен и Виктор Орбан е, че той по-смело отиде напред, ние го нарекохме съоръжение, което подпомага усилията ни. Докато той се огради бързо, бе сочен с пръст, а сега само за няколко седмици 7 държави се оградиха като него. Ако ни бяха чули преди около 5-6 месеца и тогава бяхме спрели бежанците на външните граници, тогава сега щеше да има сигурно с няколко стотин хиляди по-малко бежанци и нямаше да се налага през тази зима да е прехвърлят хора с какъв ли не транспорт." - обясни Борисов.

Според премиера нужна е европейска позиция и не трябва да остават държави след време, които не са оградени, където "да се изсипят всички бежанци".

"Пазейки нациите си, мислим и за европейската солидарност и се надяваме и нашите европейски колеги и партньори да бъдат по-активни, когато решават тези въпроси, защото това, че се оказваме прави в момента не ни носи никакво удовлетворение. Проблемът си е същия, даже се е влошил." - допълни Борисов.

"Ако Европа иска да е честна трябва да предложи членство на България в Шенген. Не е правилно, че Брюксел не признава резултатите на България и не я приема в Шенген. Не е справедливо, че допълнително изискват и други неща. Не е справедливо, че не признава, че при тази бежанска криза България е с най-добрите резултати. Не-Шенгенската държава с най-добри резултати е България." - коментира от своя страна Орбан.

Унгарският премиер Виктор Орбан съобщи, че с Борисов са провели сериозни и важни преговори. По думите му в основата на двустранните отношения е взаимното уважение, което липсва в момента в Европа. 

"Същността на Европа е, че всяка страна трябва да уважа всички други. Винаги сме уважавали българските си колеги и сме получавали тяхното учважение. Икономическите ни отношения цъфтят, унгарските предприятия са третирани добре в България, могат да участват в честна конкуренция, предприятията дават обратна връзка, че България е стабилна страна и няма политическа нестабилност, няма лоши или недобри явления." - каза той.

Орбан отбеляза, че България е рекордьор в Европа, а може би и в света в борбата с контрабандата. 

"Виждаме какви стъпки България е направила срещу контрабандата и трафика на хората и сме се учили от това. Рекордьори сте в Европа, а може би и в света, нито един бюджет не е събрал толкова от контрабанда, колкото България." - поясни Орбан. 

"Опитваме се, но вие сте пред нас. В унгарските предприятия се възползват от стабилното обкръжение в България. Казах на Бойко Борисов, че искаме да увеличим сътрудничеството, да има повече унгарски фирми в България. Има причина за оптимизъм в бъдещето. Предложим съм да дадем повече стипендии на българи в Унгария." - допълни той.