Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Св. Кьосева: Орбан иска ограда по границите на България и Гърция

Нахлуването на бежанците в Европа и тяхното неконтролирано придвижване създадоха златна среда за Орбан, поясни тя

26.01.2016 | 20:15 Редактор: Ирина Георгиева
Св. Кьосева: Орбан иска ограда по границите на България и Гърция

На 26 януари Атина реагира остро на австрийското предложение Гърция временно да бъде изключена от Шенген. Същевременно външните министри на ЕС препоръчаха да бъде подготвена законова база за ограничено действие на Шенген за две години. Унгарският премиер Виктор Орбан предлага изграждане на ограда по границите на България и Гърция срещу бежанците.

"Той го каза - създаване на огради. Това е стара мания още от началото на бежанската криза. Той започна да огражда Унгария с телени мрежи. Засега започна да говори за изграждане на подобна стена с Румъния. Нахлуването на бежанците в Европа и тяхното неконтролирано придвижване създадоха златна среда за Орбан, тъй като той веднага задейства механизмите на капсулирания национализъм, на страха и тероризъм от чуждото въобще. Успя да смути част от обществото, точно когато опозицията започна да печели частични избори в селища, където се считаха за крепост на правителствената партия." - поясни Светла Кьосева в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев.

Унгарският премиер събра достатъчно много политическа сила, благодарение на борбата срещу тероризма, страхът от бежанците и националистическото капсулиране, обобщи Кьосева.