Тимерманс: С новия подход България ще се постигне очакваният напредък

Премиерът Борисов сам поиска конкретна подкрепа на терен от нас, което доказва, че той е ангажиран с процеса, поясни зам.-председателят на ЕК

27.01.2016 | 17:35 Редактор: Мария Аладжова
Тимерманс: С новия подход България ще се постигне очакваният напредък

Заместник-председателят на Еворпейската комисия Франс Тимерманс заяви пред БНР, че съдебната реформа в България е неизбежна, с оглед на това, че правителството е поискало помощ от експерти от Брюксел:

"Премиерът Борисов сам поиска конкретна подкрепа на терен от нас. Това доказва, че той е ангажиран с процеса. Щом иска външна помощ, това означава, че хора отвън ще дойдат в България, за да помагат на българските власти и тогава няма как да се избегне необходимостта от реално изпълнение", анализира Тимерманс. 

Той изрази убеждение, че премиерът е обвързан с този процес и увери, че Брюксел ще продължава да следи напредъка на България. "Искам доказателства на място, вместо да се говори за крайни срокове и цели. Уверен съм, че с новия подход и с експертите на терен ще се постигне очакваният напредък, който българският народ заслужава", отбеляза зам.-председателят на ЕК.

В доклада за Румъния е посочено, че страната е постигнала забележителни резултати. На въпрос дали София и Букурещ тръгват по различни пътища, Тимерманс отговори, че вървят по един и същи път, но са на различни етапи заради политическата криза в България през 2013-14 година, докато румънците през това време са започнали прилагането на реформите. 

По думите му наблюдението в областта на правосъдието и вътрешните работи на България все още е постижимо до края на мандата на тази Комисия, но се нуждае от необратими и трайни реформи.