ВСС обяви, че няма да се саморазпусне

ВСС: Категорично възразяваме срещу поредния опит на политически сили за явна демонстрация и груба намеса в работа на съдебната власт

27.01.2016 | 15:56 Редактор: Ирина Георгиева
ВСС обяви, че няма да се саморазпусне

ВСС категорично възразява срещу поредния опит на политически сили за явна демонстрация и груба намеса в работа на съдебната власт, посочват в декларация на Съвета по повод искането от ПГ на ГЕРБ и РБ за саморазпускането на Съвета. Според написаното в документа настоящият състав на ВСС е обект на манипулатавни внушения и целенасочени атаки още от формирането си през 2012г., въпреки които е постигнат напредък в подобряването на работата съдебната власт.

"Като припознаваме своята отговорност, считаме че констатациите и препоръките в публикувания днес Доклад на ЕК следва да се разглеждат единствено в тяхната цялост. Само чрез споделянето на отговорността между институциите от всички власти, имащи отношение по тях, може да се осъществи реален напредък за установяване върховенство на закона и повишаване доверието към всички органи на държавна власт. Предсрочното прекратяване на мандата на ВСС в настоящия момент и в контекста на предстоящите промени в съдебната власт не само не може да доведе до подобряване на органите, но крие рискове от задълбочаване на проблемите и внасяне на допълнително напрежение в системата, което не е в интерес на нито една институция или парламентарно представена политическа партия." - гласи още декларацията, цитирана от пресцентъра на ВСС.

От ВСС настояват за конструктивен диалог и съвместни усилия за привеждане на работата на Съвета в синхрон с конституционните промени и с предстоящите проблеми на Закона за съдебната власт. 

Преди гласуването на декларацията от членовете на Съвета Михаил Кожарев се изказа с призив за обединение между властите с цел работа в интерес на обществото. Той заяви, че ще подкрепи подобна позиция и счита, че искането за разпускане на ВСС е само и единствено политически акт на някои от парламентарните парти в НС, лишено от опора в закона. Той призова за официална среща на представителите на трите власти. По думите му, в момента всяка от тях действа самостоятелно и е повече от очевидно, че всяка ще защитава себе си за сметка на другите и на обществото. 

"Сривът на едната власт ще доведе до срив и на другите. Нито ще си подам оставката, нито това е правилен ход в момента. Стига разделение, печелят чужди интереси." - категоричен бе Кожарев, цитиран от Агенция "Фокус". 

"Не" на оставката категорично, но не и на декларацията, заяви Калин Калпакчиев, цитиран от БНР. Според него, това е един лицемерен отговор на една лицемерна, по думите му, политическа позиция и защото така се подменят дебатите за по-важното от това колко да продължи животът на ВСС, а именно какво пише в доклада на ЕК.

"Факт е, че доверието във ВСС е изчерпано, но причина са действията на парламентарните сили. Тази декларация е лицемерна и има за цел да отклони институциите от съществените проблеми." - коментира той, като призова членовете на ВСС да обсъждат доклада на ЕК, вместо да говорят за декларации.

На 28 януари членовете на ВСС ще обсъдят по същество доклада на ЕК.


ПОЗИЦИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

Висшият съдебен съвет категорично възразява срещу поредния опит на политически сили за явна демонстрация и груба намеса в работата на независимата съдебна система.

Настоящият състав на ВСС е обект на манипулативни внушения и целенасочени атаки още от формирането му през 2012 г., въпреки които е постигнат напредък в подобряване на дейността на съдебната власт.

Като припознаваме своята отговорност, считаме че констатациите и препоръките в публикувания днес Доклад на ЕК следва да се разглеждат единствено в тяхната цялост. Само чрез споделянето на отговорността между институциите от всички власти, имащи отношение по тях, може да се осъществи реален напредък за установяване върховенство на закона и повишаване доверието към всички органи на държавна власт. 

Не приемаме за сериозни декларираните мотиви, че с „междуличностните си конфликти” членовете на ВСС нямат възможност да изпълняват функциите, поверени им от Конституцията и законите на страната. ВСС е колективен орган и е напълно естествено в духа на демократичните традиции членовете му да изразяват и отстояват различни позиции по въпроси, свързани с работата на съдебната власт.

Предсрочно прекратяване на мандата на ВСС в настоящия момент и в контекста на предстоящите промени в Закона за съдебната власт не само няма да доведе до подобряване на работата на органите на съдебната власт, но крие рискове от задълбочаване на проблемите и внасяне на допълнително напрежение в системата, което не е в интерес на нито една институция или парламентарно представена политическа партия.

Настояваме за конструктивен диалог и съвместни усилия за привеждане на работата на ВСС в синхрон с приетите промени в Конституцията  и с предстоящите промени в Закона за съдебната власт.