Бойко Борисов сезира ДАНС за искан подкуп за Химко

"Премиерът настоява за ефективно разследване, което да доведе до разкриване на цялата истина по случая", се казва в съобщение от МС

25.01.2016 | 17:01 Редактор: Мария Аладжова
Бойко Борисов сезира ДАНС за искан подкуп за Химко

ЪПДЕЙТ 26 януари:

Синдикът на Химко-Враца Росица Томова отхвърли обвиненията в искане на подкуп, но не отрече да познава предполагаемия инвеститор от САЩ Ян Аронов.
МС съобщи за БНТ, че няма лице, на име Богданов, чието писмо МС разпрати до медиите по мейл на 25 януари.
Американската търговска камара, съобщи, не не знае компания, на име ANJ Group Corp. Посолството на САЩ в София също каза, че не е получавало такова писмо от Аронов, съобщи БНТ.
Според националната телевизия компанията не е участвала в търговете за продажба на Химко-Враца.

Проверка в Гугъл мапс на посочения адрес показва жилищен район.

 

***

Премиерът Бойко Борисов сезира прокуратурата и Държавната агенция "Национална сигурност" по твърденията, изложени в писмо до него, от президента на ANJ Group Corp Ян Аронов, се съобщава на сайта на Министерски съвет. "Премиерът настоява за ефективно разследване, което да доведе до разкриване на цялата истина по случая", се казва още в съобщението.

По-рано от пресслужбата на МС оповестиха информацията, че преди десет дни Ян Андронов е депозирал писмо, в което се сигнализира за корупционни практики и призовава за намесата на министър-председателя.

Борисов е отказал да се меси в процедурата по продажба на филиалното дружество "Химко" с мотива, че държавата няма собственост в тези активи.

Още по темата

Тогава от МС заявиха, че "Намеса на министър-председателя по случая би нарушила провъзгласеното в Конституцията разделение на изпълнителната и съдебната власти" и че осребряването на имуществото на "Химко" се извършва от синдика Росица Томова.

 

Правителството съобщи в мейл в понеделник следобед за поискан подкуп от чуждестранен инвеститор, пожелал да купи Химко-Враца.

В оплакването на чуждестранната компания, разпространено от правителствената пресслужба пише, че лице, твърдящо, че е представител на синдика на дружеството / назначен от съда/ е поискало 500 000 евро в брой, за да бъде подписан договора за продажба.

Според чуждестранната компания това е някой си Богданов, представящ се "за партньор на действащия министър-председател".

Подкупът е бил поискан на 8 септември 2015 в ресторант Виктория.

 

Прокуратурата обясни, че на 20 януари Главният прокурор е получил сигнал от Ян Аронов, президент на ANJ Group Corp за поискан подкуп от синдика на Химко-Враца във връзка с продажбата на завода. Сигналът е препратен към Окръжната прокуратура във Враца и се проверява. Проверка започна и Софийска градска прокуратура и ДАНС.

Кредитори на Химко-Враца АД са Булгаргаз и НЕК. Синдикът на Химко-Враца е Р. Томова.

В писмото на ANJ Group Corp се казва още, че компанията е уведомила Булгаргаз и НЕК за това, че никой не я е информирал за продажбата на активите.

Компанията смята, че "наоколо продажбите върху активите на Химко АД се формира криминална група, целта на която е изнудване на пари от потенциалните инвеститори".

По-рано на 25 януари 2016 бе получено писмо от 10 търговски камари в България с настояване за провеждане на реформа в съдебната система.