МВнР ще предлага е-услуги

Отчет на Даниел Митов

17.12.2015 | 21:47
МВнР ще предлага е-услуги

Без ходене до българско консулство ще се издават вече документи за сънародниците ни, които живеят в чужбина и притежават електронен подпис. Те ще могат по електронен път да подават заявление за издаване на лична карта, паспорт, шофьорска книжка и други.

"Електронните консулски услуги са насочени към 3 групи – българите живеещи в чужбина, нотариусите и консулските представители от МнВР", каза министър Даниел Митов.

Според МВнР скоро е възможно визите до Канада да отпаднат.

Министър Митов отрече информацията, че България е повишила цената на руските визи. Той каза, че по-високата цена е заради курса на рублата спрямо еврото и долара.

"МВнР ще се постарае да създаде максималните визови облекчения, така че да има условия максимален брой руски туристи, които желаят да присъстват в България, да посещават нашите курорти – това е поет ангажимент и е от ясно, по-ясно", каза Митов.

Още по темата

Относно охраната на границата Даниел Митов каза, че мерките трябва да бъдат безмилостни, а квотните принципи да не ощетяват страната ни.

"Европа не може да си позволи да губи завоювани свободи заради дейността на терористи и престъпници. Европа трябва да защити свободата на своите граждани. Достатъчно силна е да го направи", каза външният министър.

Евентуална по-сериозна криза между Турция и Русия няма как да не се отрази на България, бе категоричен външният министър.

"Русия в крайна сметка трябва да каже кое й е по-важно: да пази Асад на власт или да унищожи ИД", каза Митов.

Според отчета на МВнР 2015 е била година на дебати и планиране, а 2016 трябва да е година на предприемане на конкретни действия.