Митов: България полага усилия срещу ИД според възможностите си

Ясно ми е, че трябва да се борим срещу корупцията и трябва да го направим по най-добрия начин, добави външният министър

04.12.2015 | 15:49 Редактор: Ирина Георгиева
Митов: България полага усилия срещу ИД според възможностите си

По един или друг начин България подпомага борбата с джихадистите в Сирия, заяви министърът на външните работи Даниел Митов пред НС. По думите му страната ни е повече от година част от международната коалиция и доставя леко въоръжение и амуниции на кюрдската Пешмерга именно за борба срещу ИДИЛ. 

"Не съм казвал, че България няма да участва в действия срещу ИД. Напротив, но въпросът е за сухопътна операция -сухопътна операция е едно, а действия срещу ИДИЛ е съвсем друго." - поясни министър Митов.

Полагаме усилия според възможностите си, за да сме ефективна част от тази коалицията, подчерта външният министър.

По повод въпросът на лидера на Атака Волен Сидеров за намесата на чуждестранни посланици във вътрешните работи на България, Митов отговори така:

"Действайки в съответствие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961г. извънредните и пълномощни посланици от чужди държави в страната домакин сами решават под каква форма да допринасят за благото на двустранните отношения между страните, които ги изпращат и приемащата ги такава - така е записано. В този смисъл те са свободни да изразяват своите позиции и становища по въпроси както от външнополитически характер, така и по такива, засягащи процесите, протичащи в страната, в която оглавяват дипломатическа мисия. Всяко правителство решава дали и до каква степен да се съобразява с дадена позиция, търсейки най-добрите решения, отчитайки националните си интереси и позовавайки се на европейския опит." - поясни външният министър.

МВнР е запознато с позицията, изразена от посланиците на някои страни от ЕС по повод отхвърления проектозакон срещу корупцията, подчерта министър Митов. По думите външно министерство ще продължи да разчита на доброто си сътрудничество с външните партньори.

"В крайна сметка България и европейските й партньори имат еднакво разбиране какви мерки и процеси трябва да се развиват и предприемат срещу корупцията например. Ясно ми е, че трябва да се борим срещу корупцията и трябва да го направим по най-добрия начин. Мнение, конструктивно изразено от посланик е добре дошло. Ако и когато някои от посланиците превиши някое от правомощията си винаги МВнР е реагирало." - поясни Митов.