Борисов твърдо „за“ по-сериозна охрана на външните граници на ЕС

Радвам се, че това, което говорих преди месеци стана и позиция на ЕК, заяви премиерът

17.12.2015 | 14:57 Редактор: Мариета Иванова
Борисов твърдо „за“ по-сериозна охрана на външните граници на ЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е твърдо „за“ външните граници на ЕС да бъдат охранявани, както българските, а страните, които не могат да се справят – да бъдат подпомогнати. 

Той е направил коментара пред журналисти в отговор на въпрос относно позицията, която ще защитава България на Европейския съвет относно миграционната криза, предава Агенция Фокус.

„Радвам се, че това, което говорих преди месеци, стана и позиция на ЕК“, заяви още той. - „Надявам се да стане позиция на Европейския съвет да се ограничи притокът на мигранти”.

Премиерът посочи още, че тези, които са в Съюза, трябва да намерят своята реализация - образование, работа, здравеопазване, да бъдат интегрирани. 

„След това на квотен принцип, тогава да бъдат приемани. През другото време на контролно пропускателните пунктове, на външните граници, да се извършва необходимата проверка и съответно да се пропускат тези, които действително бягат да спасяват живота си“, коментира още Борисов. 

Още по темата

Той подчерта, че тези, които търсят по-добър начин на живот, трябва да бъдат третирани като икономически мигранти и "да търсят по друг начин прехраната си".