Цацаров: Противопоставянето на съд и прокуратура е изключително вредно

Основна цел на съдебната реформа е именно прокуратурата, защото е политически неудобна, заяви той

13.12.2015 | 11:38 Редактор: Мариета Иванова
Цацаров: Противопоставянето на съд и прокуратура е изключително вредно

Противопоставянето на съд и прокуратура е изключително вредно, заяви в интервю за предаването „Неделя 150” по БНР главният прокурор Сотир Цацаров. Той направи коментара по повод гласуваните на второ четене промени на Конституцията.

Обвинител номер 1 е направил изказването, отговаряйки на въпрос каква е разделителната линия на между прокуратурата и съда.

„Не бива да се допуска изкуствено създадено вражеско разделение между прокуратурата и съда. Те не са и партньори по закон. Противопоставянето на съд и прокуратура е изключително вредно. В същото време отговорността не е само на прокуратурата, а обща”, коментира Цацаров.

По думите му цел на съдебната реформа е именно прокуратурата, защото за част от политически спектър е „прекалено неудобна“.

В отговор на въпрос обвинител номер 1 коментира, че няма такава фигура на властен човек в държавата, който да диктува на над 200 народни представители, на председателя на МС и на още много други лица. Той изтъкна обаче, е необходимо да има виновник, „оправдание за всичко онова, което се случва“.

„Виждаме, че основната цел в съдебната реформа е именно прокуратурата. Прекалено неудобна е на част от политическия спектър. И той се опитва да я преформатира според своите разбирания. В много от случаите тези разбирания не съвпадат с Конституцията и закона. Такава е играта, която те искат в момента, но и това ще мине,“ категоричен е Цацаров, цитиран от Агенция Фокус.