Плевнелиев: Не ми се прави трето служебно правителство

Президентът обмисля да инициира сам промени в Конституцията

12.12.2015 | 13:28 Редактор: Мариета Иванова
Плевнелиев: Не ми се прави трето служебно правителство

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че не иска да прави трето служебно правителство и изрази надежда, че „тази крехка, но все пак постигната стабилност в България да продължи". Той направи коментара в интервю за предаването ”Годината” по Дарик радио, предава Dnes.bg.

Държавният глава определи гласуваните на 9 декември в Народното събрание промени в Конституцията като „такива, за които се плаща с независмостта на съда“.

На въпроса дали би сезирал Конституционния съд заради тях, Плевнелиев обясни, че винаги е налагал вето или е сезирал КС с ясни аргументи.

 "Това, което към момента имаме като конституционни промени, като заявка, минала на второ четене, е една малка стъпка напред, но не е голямата реформа, която очакваме и не е дълбоката промяна, на която се надявахме. От тази гледна точка, не може да очакваме държавният глава да сезира КС, но гражданите може да очакват да продължавам да работя денонощно, за да може да направим и следващите още по-решителни крачки напред", каза държавният глава.

По думите на Плевнелиев това означава да ползва своето право на промяна и иницииране на промяна в Конституцията на един по-следващ етап. Държавният глава посочи, че преди това трябва да се види дали и по какъв начин дадената заявка ще бъде финализирана.

Той посочи още, че една от големите теми, които ще следи е дали "в Закона за съдебната власт, ще бъде категорично декларирано от народните представители - оттук нататък по всички поводи, във всички случаи се гласува явно".

За президента думата, определяща 2015 е „тревога“.

И конкретизира, че това се отнася, както до кризите в световен мащаб като бежанска, терористична заплаха, икономическа, дългова и т.н., така и до „относително крехката стабилност, постигната в България, тревога от това дали реформите ще се случат, така че да се получи ефект, който да бъде усетен от народа - да види прогрес, справедливост, перспектива".