Румяна Ченалова и Владимира Янева се явяват на очна ставка във ВСС днес

Двете ще дават показания по случая "Яневагейт"

07.12.2015 | 09:42 Редактор: Мария Аладжова
Румяна Ченалова и Владимира Янева се явяват на очна ставка във ВСС днес

Бившият председател на Софийски градски съд Владимира Янева и уволнената дисциплинарно Румяна Ченалова ще се явят пред Етичната комисия на Висшия съдебен съвет днес. 

Двете отиват на очна ставка, заради изтеклите разговори, в които бяха споменати имената на главния прокурор на страната и председателя на Върховния административен съд.

Ченалова и Янева вече се явиха поотделно пред комисията, но дадоха различни показания. Уволнената дисциплинарно съдия заяви, че си спомня някои от детайлите, разказни от бившата си шефка, като например „опраскването” на Янева по случая „Червеи”. 

Бившата шефка на СГС обаче отрече да си спомня за подобни разговори.

Пред медии Ченалова заяви, че не разбира принципа, по който комисията ще разглежда случая:

„Аз казвам, че Владимира Янева ми е разказвала тези неща. Тя казва, че не си спомня. Очна ставка би било резонно, ако тя казва: "Не. Не съм ѝ ги казвала"

Вчера от Съюза на съдиите настояха изтеклите записи да бъдат проверени от експерти, назначени от президента Росен ПлевнелиевПричината за искането бяха някои от членовете на Етичната комисия, която проверява случая, и тяхното споменаване в разговорите между Ченалова и Янева. Сред тях беше и главният прокурор на страната Сотир Цацаров, който назначи проверка на записите миналата седмица. 

Президентът обаче отказа да взима отношение по казуса.