Ченалова не разбирала защо трябва да се яви на очна ставка

Тя заяви, че е единствената, която е потвърдила за разговорите с Янева

04.12.2015 | 15:06 Редактор: Мария Аладжова
Ченалова не разбирала защо трябва да се яви на очна ставка

Уволнената дисциплинарно съдия Румяна Ченалова отново се яви на разпит в ДАНС, съобщава БНР. Ченалова е давала показания, свързани с водено от нея търговско дело. Информация относно самото дело не се предоставя, заради следствена тайна. 

На разпита на Ченалова е присъствал и прокурор. Този път тя си тръгна от сградата на звеното „Антикорупция” без следваща призовка. 

Тя обясни, че е очаквала да бъде отново призована като свидетел по случая „Яневагейт”. Заради скандала в понеделник ще се събере Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВВС). Бившия съдия заяви, че не разбира на какъв точно принцип е привикана от комисията, след като е потвърдила пред ВСС за провелите се между нея и Янева разговори:

 "За мен няма процесуално основание да се извърши тази очна ставка. Очна ставка се извършва, когато има противоречиви твърдения по определени факти. Аз казвам, че Владимира Янева ми е разказвала тези неща, тя казва, че не си спомня. Очна ставка би било резонна, ако тя каже – не, не съм ѝ ги казвала. От друга гледна точка аз считам, че трябва да се явя, за да покажа, че стоя зад твърденията си, не се отричам от тях и съм готова да ги заявя и пред съдия Владимира Янева", заяви Ченалова.

Уволнената съдия и бившата шефка на СГС са повикани от Етичната комисия на ВСС за очна ставка в опит да се установи достоверността на изтеклите разговори между двете. 

 

 

 

Репротаж по темата на Васил Детелинов.