Шофьори на десетки коли протестират пред НС срещу поскъпването на винетките

Увеличението на годишния винетен стикер за леки коли е с 30 лева

28.11.2015 | 13:10 Редактор: Ирина Георгиева
Шофьори на десетки коли протестират пред НС срещу поскъпването на винетките

16:10 - Приключи протестът срещу вдигането на цените на винетките в София. Движението по бул. "Цар Освободител" е пуснато. Недоволните се заканиха, че протестните действия ще продължат и следващата седмица, ако цената на винетките не се намали.

В националния протест срещу поскъпването на винетния стикер се включиха 29 града, сред които София, Варна, Бургас, Благоевград, Дупница, Бобов дол, Радомир, Русе, Добрич, Видин, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Шумен, Пазарджик, Плевен, Сливен, Разград, Самоков, Казанлък, Враца, Дупница, Димитровград, Берковица, Белоградчик, Габрово.


15:30 - Приключи протестът срещу поскъпването на цените на винетките в Бургас, съобщи за Радио "Фокус" – Бургас Николай Димитров, организатор на проявата. По думите му в него са се включили над 800 автомобила. Ако няма развитие по темата, ще има нов такъв следващата седмица, добави Димитров.


15:10 - Читател на Bulgaria ON AIR съобщи, че недоволни шофьори от решението за поскъпването на винетката затвориха по-рано пътя за Дупница, Бобов дол и Радомир затвориха автомагистрала Струма и старият път. По думите му пътят за Дупница вече е отворен.

"През следващата седмицата ще вкараме искане до шефа на РУ Дупница за разрешаване на още един протест на магистрала Струма. Ще се обединят Дупница,Радомир и Бобов дол." - добави още той.


14:00 - Започна автошествието срещу поскъпването на винетките в София - от НС към пл. "Орлов мост". В него участват повече от 100 коли, които се движат бавно в две колони, като натискат клаксоните си.

Блокирано е движението по бул. "Цар Освободител" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Автомобилите са съпровождани от полицейски патрулки


Хиляди българи заявиха, че ще отидат на националния протест срещу решението за по-скъпи винетки, въпреки това само десетки коли пристигнаха в посочения час пред НС, съобщи екип на Bulgaria ON AIR. Недоволството беше предизвикано от решението на депутатите да вдигнат с 30 лева цената на годишния винетен стикер за леки автомобили.

По информация на агенция "Фокус" към 13:20 броят на автомобилите пред НС се увеличава. Към момента техният брой е около 80, но продължават да пристигат нови коли. На автомобилите са залепени плакати, на които пише” Аз няма да плащам скъпи винетки”. Протестиращите са се събрали на групи в очакване на началото на протестното автошествие, което по план ще се отправи към Орлов мост, където протестиращите ще блокират движението. Бул. „Цар Освободител” е свободен за движение. 

 

С 5 лева се увеличава месечната и седмичната цена на стикера и съответно става на 30 и 15 лева. За автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева.

До 31 януари 2016г. остават в сила годишните винетки за 2015г.

Пред НС има засилено полицейско присъствие, както и коли на Жандармерията.

Междувременно агенция "Фокус" съобщава, че водачи на десетки автомобили в Бургас са се събрали в знак на протест срещу увеличението на цените на винетките. Все още хората се събират на паркинга на магазин "Метро" в Бургас, а от там ще тръгне автошествие. И там има засилено полицейско присъствие.

Протестът срещу повишаването на цените на винетките започна и в Благоевград. Хората се събират на паркинга пред първи учебен корпус на ЮЗУ "Неофит Рилски". До момента там има около 150 човека. Община Благоевград е разрешила на жителите на града да се съберат, за да изразят своето недоволство. Има засилено полицейско присъствие от органите на МВР-Благоевград.

Стотици недоволни граждани във Враца се събраха в 13.00 часа на пл. "Софроний Врачански". От там тръгна автомобилно шествие с надути клаксони по улиците на града. За провеждането на протеста е уведомена Община Враца и ОД на МВР.

На автошествие потеглиха и над 50 автомобила във Варна. Недоволните се събраха пред Катедралата в черноморския град, а от там преминаха по бул. "Мария Луиза" и спряха пред сградата на общината. По време на шествието се образува задръстване. 

"Новите цени няма да бъдат преосмислени. Събраните от винетки пари ще се използват изцяло за ремонт на пътища. Няма причина да преосмисляме позицията си. Ако разделим тази винетка на месеците, които я ползваме, годишната винетка на 12 месеца, това е 8 лева на месец. Нормално е да я плащат тези, които ползват." - заяви преди дни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от БНР.