Изгориха контрабандни цигари за милиони лева в Русе

Само за десетте месеца на 2015г. задържаните нелегални цигари от митница Русе са почти половин милион къса

18.11.2015 | 16:20 Редактор: Ирина Георгиева
Изгориха контрабандни цигари за милиони лева в Русе

Над 3 милиона и половина къса контрабандни цигари и повече от 1 тон тютюн бяха унищожени под контрола на Митница Русе, съобщиха кореспондентите на Bulgaria ON AIR - репортерът Катя Георгиева и операторът Петър Рангелов. Унищожаването се извърши чрез механично раздробяване на кутиите и последващо изгаряне в пароцентрала.

Конфискуваните цигари и тютюн са без български акцизен бандерол. От тях държавата губи двойно.

"Веднъж приходи за хазната за бюджета и второ лабораторните анализи показват, че те не са произведени по стандартната технология, с много нискокачествени суровини и материали. Те са още по-вредни от цигарите произведени от лицензирани производители." - обясни старши специалистът на Митница Русе Борислав Николов.

При използваната технология цигарите се унищожават на 100%.

"И нищо не може да се използва, защото сме имали някога случаи да ги охраняваме с дни, докато бъдат унищожено по други технологии." - поясни Николов.

"Става много бързо, производителността е 15 тона на час. Раздробените цигари постъпват в бункера по едни транспортьори и се сипват в пещите за изгаряне." - обясни началникът на цеха Георги Тодоров.

Само за десетте месеца на тази година задържаните нелегални цигари от митница Русе са почти половин милион къса. Най-много контрабандни тютюневи изделия за задържани през февруари, юни и октомври. За този период са образувани общо 186 дознания, 164 присъди вече са влезли в сила. Подлежащите на унищожение цигари са задържани по влезли в сила присъди и наказателни постановления през последните две години и половина.