Дилърите на наркотици вече не са около училището, те са в клас - самите ученици

Има около 1000 вида нови наркотични вещества, съобщи Стефан Бакалов

19.09.2015 | 11:52 Редактор: Ирина Георгиева
Дилърите на наркотици вече не са около училището, те са в клас - самите ученици

Хероинът е най-употребяваният наркотик у нас и в Югоизточна Европа. Това съобщи Стефан Бакалов, който ръководи отдел "Борба с наркотрафика" в митницата на Аерогара София за bTV. По думите му през последните години има трафик на амфетамини и амфетаподобни, както и на нови синтетични наркотици.

"През последните години има инвазия на дизайнерски наркотици. Има около 1000 вида нови наркотични вещества. Това е синтетика, която се произвежда бързо и евтино. Статистиката сочи, че 90% от този вид наркотици се прави в Китай." - съобщи Бакалов.

Дизайнерските наркотици влияят силно върху човешката психика и заради тях има много самоубийства, коментира Бакалов. По думите му основната цел са децата и тийнейджърите, тъй като те се "зарибяват" най-лесно.

"И дилърите не са около училището, дилърите са в клас. Това са съученици, които им предлагат съвсем безобидно да опитат." - коментира Бакалов.

Темата за наркотиците се позабрави, но рискът с всеки изминал ден е по-сериозен, защото все повече и повече видове се произвеждат и се трафикират в най-различни държави, включително и в България, посочи Бакалов. Той коментира и какъв е профилът на хората, които се опитват да пренасят наркотици по аерогарите.

"Профилът на хората, които внасят наркотици е най-различен. Ако говорим за трафик на кокаин, това са хора, които се опитват да приличат на типа пътници за летище - туристи и бизнесмени. Миналия месец получихме информация, че в Япония е хванат куриер на 91 години. Ние сме имали случай на 67-годишна жена." - обясни Бакалов.

Трафикантите на наркотици са изключително изобретателни, посочи Бакалов.

"Те ги слагат в себе си, в дамска чанта, в багажа, в детски колички, в памперси, укриват го по различни места по тялото си, поглъщат. Един куфар, дава около 20 възможности за укритие." - съобщи Бакалов.

99.9% от случаите, в които имаме проблеми с хората, които искаме да проверим, това са български граждани, посочи вътрешна статистика Бакалов. По думите му, когато българин отиде в чужбина няма никакви проблеми да го проверяват всякакви служби за всичко. Но когато се върне в България, още в момента, когато го спре полицаят, митничарят, той така подскача като ужилен и казва: "Знаеш ли кой съм аз?!"