Представиха рейтинговата система на висшите училища за 2015 г.

Софийският университет лидер в класацията

09.11.2015 | 14:08 Редактор: Мария Аладжова
Представиха рейтинговата система на висшите училища за 2015 г.

Министерството на образованието представи тазгодишната рейтингова система на висшите училища у нас. Софийският университет отново е лидер с 21 от 24 професионални направления. Оказва се, че най-висок среден месечен облагаем доход получават възпитаниците на ВУЗ-а, завършили информатика и компютърни науки - над 3000 лева. Завършилите същата специалност, но в други ВУЗ-ове, получават по-ниско заплащане, като на места разликата надхвърля четири пъти. УНСС продължава да бъде най-престижното висше учебно заведение за желаещите да учат икономика. 

От изданието става ясно още, че близо една четвърт от висшистите не се осигуряват в България, а средният осигурителен доход на завършилите и работещите у нас е 925 лева. Най-ниска е безработицата при кадрите по медицина, фармация, стоматология и военно дело, а най-висока при животновъдите, историците и археолозите.

В страната ни има 51 висши учебни заведения, като 37 от тях са държавни, а 14 частни. В държавните се обучават 196 591 студенти, а останалите са разпределени в частните ВУЗ-ове. Местата в университетите продължават да бъдат повече отколкото кандидат-студентите. 

Как да си направите сами класация на българските университе по избрани от вас критерии.