Командироват още 1000 военни по границата ни с Турция

МВР засилва контрола по българо-турската граница заради усложняващата се бежанска криза на Балканите.

17.09.2015 | 16:53 Редактор: Пролетина Съботинова
Командироват още 1000 военни по границата ни с Турция

1000 военнослужещи ще бъдат командировани поетапно до края на седмицата на границата с южната ни съседка. Решението за това е взето днес от премиера Бойко Борисов. Охраната на границата ни с Турция ще се извършва от смесени патрули от армейски служители и служители на "Гранична полиция" и "Национална полиция".

Само за последното денонощие 34 души са задържани при опит да влязат у нас през границата ни с Турция, а още 39 - при Сърбия. Други 660 бежанци са направили опит да влязат у нас, но са се отказали заради засилената охрана.


"Със усложнената обстановка по линия на миграционния натиск е задействан план, при който започна вече поетапно разполагане на до 1000 армейски служители по цялата ни българо-турска граница. Колегите ни от армията ще извършват рутинна дейност по охрана на държавната граница, заедно със сили на гранична и национална полиция. Нашите действия следват да бъдат тълкувани единствено и само като действия на подкрепа към колегите от турска страна" , коментира главния секретар на МВР Георги Костов.

Тази сутрин към българо-турската граница са командировани още над 50 военнослужещи, като допълнителният брой военни се очаква да нарасне до 160. Смесените патрули от военнослужещи, Гранична и Национална полиция ще охранят заедно границата.


"Старшият на този наряд ще е от Гранична полиция,тъй като той най добре познава, релефа, обстановката и уязвимите места. Но военните ще имат свое ръководство и нашите задачи ще бъдат съгласувани естествено с техните началници", допълни директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" Антонио Ангелов.

За момента не се очаква да се командироват допълнителни военни части на границата ни с Македония и Сърбия, тъй като натискът по западната граница е по-слаб, поясниха от от МВР. Със засиления поток от бежанци се е увеличил и броят на трафикантите на хора, отчитат от вътрешното министерство. От началото на годината вече има 283-има осъдени – със 70% повече спрямо миналата година.