Борисов: Държавата губи много при провал на съдебната реформа

ДПС обещава пълна подкрепа при внасяне на нов проект за промени в Конституцията

21.07.2015 | 14:02 Редактор: Мариета Иванова
Борисов: Държавата губи много при провал на съдебната реформа

Премиерът Бойко Борисов предупреди, че държава ще загуби много при провал на съдебната реформа, която по думите му ще се случи, ако не бъдат приети необходимите промени в Конституцията. Министър-председателят разговаря днес- 21 юли, с лидера на ДПС- Лютви Местан, на ДСБ- Радан Кънев и председателят на парламента Цецка Цачева.

На брифинг в парламента след разговорите Борисов изтъкна, че не му е лесно всеки ден да полага толкова „много усилия за нещо", за което може да стои отстрани и да наблюдава  процеса. Той допълни, че негативните и обвиненията ще са много.

Лидерът на ДПС Лютви Местан е заявил, че всичките 36 депутата от ДПС ще подкрепят нов проект за промени в Конституцията, ако настоящият бъде оттеглен. По негови разчети, ако това се случи, народните представители ще се съберат на извънредно заседание към края на август и ще приемат на първо четене поправките, а на второ през септември, предава Dnes.bg.

Той обясни още, че със 180 гласа автоматично се пристъпва към второ четене, докато при само 160, за колкото се бори сега Борисов, тече двумесечен срок между четенията и така реформите ще останат за след вота.

Според Местан средата на местния вот, а и непосредствено след него, не е благоприятна за промени в Конституцията.

От своя страна, лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев коментира, че предложението на ДПС по същество е конструктивно, но в същото време е неприемливо за реформаторите, които са съвносители на настоящия проект. Той посочи, че след разговорите може само да резюмира разликите в позициите.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна още, че е поставил няколко точки, които да обединят позициите. – „Те не са достатъчни, но са стъпка напред. Даваме възможност на съдиите и прокурорите сами да решават кой ще израства в кариерата. Предстоят ни срещи и с БСП и БДЦ. Бързината на съдебния процес минава през съдебната власт и промените на кодекса", коментира Борисов и допълни, че всички имат избиратели.