АБВ иска нов проект за съдебната реформа

На 23 юли НС се очаква да приеме декларация по консенсуните и спорните моменти в проектореофрмата

20.07.2015 | 16:00 Редактор: Мариета Иванова
АБВ иска нов проект за съдебната реформа

Срещата между премиерът Бойко Борисов и лидерът на АБВ Георги Първанов приключи с решение да бъде изготвена декларация, чрез която да бъдат изчистени спортните моменти в проектът за съдебна реформа, става ясно от съобщение на пресцентъра на АБВ. В документа следва да бъдат отбелязани и консенсуните между страните моменти.

В хода на разговорите предложението за приемането на подобна декларация е направил лидерът на АБВ Георги Първанов и впоследствие е взето решение в четвъртък – 20 юли, Народното събрание да приеме документа, в който да е разписано, че Конституцията ще бъде променена по три консенсусни за всички партии точки - засилване на ролята на инспектората, разделяне на ВСС на колегии и прекия избор на съдии и прокурори.

Първанов в коментирал, че разчита това решение на Борисов като готовност за отказ от редица пунктове, заложени в проекта за промени, оспорени от АБВ. В същото време ръководството на АБВ обсъжда евентуалната си подкрепа за промените в Конституцията.

След разговорите Първанов е коментирал, че в сегашния си вид съдебната реформа е в задънена улица, а причината е слаб експертен потенциал и арогантно поведение от страна на вносителите, посочват от пресцентъра на АБВ.

По думите му на този етап водената от него партия остава на позицията за изтегляне на сегашния проект за съдебна реформа, бърза цялостна преработка на документа и консенсусна работа по нов законопроект, който, според него, би могъл да бъде приет много по-бързо от сега обсъждания.

„Активната намеса на министър-председателя сочи, че той се опитва да спаси онова, което е възможно в така създадената ситуация. Стигна се до това, защото очевидно имаше слаб експертен потенциал и едно подчертано арогантно поведение от страна на вносителите и онези, които се явяваха адвокати на реформата - така наречените реформатори“, коментирал Първанов.

Той добави, че съгласие по конституционната реформа ще бъде знак към Брюксел за политическата воля на българските парламентаристи и институции.