ЕК оцени усилията, които България прави за извеждане на децата от институциите

Броят на децата, отглеждани в домове в България е намалял от 6 590 през 2010 г. на 2 290 към м. април 2015 г., съобщи МТСП

12.05.2015 | 16:05 Редактор: Ирина Георгиева
ЕК оцени усилията, които България прави за извеждане на децата от институциите

Българското правителство е подновило своя ангажимент за подобряване на условията на живот на децата, като е заделило финансови средства по линия на Европейския социален фонд. Предприети са засилени мерки за извеждане на деца от домове за сираци и други специализирани институции. Това се казва в информация, публикувана на официалния сайт на ЕК, предаде МТСП. Броят на децата, отглеждани в домове в България е намалял от 6 590 през 2010 г. на 2 290 към м. април 2015 г.

В изпълнение на приетата през 2010 г. национална стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България" и План за действие към нея МТСП, съвместно с Агенция за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето, реализира редица мерки, насочени към разкриване на социални услуги в цялата страна. Те са фокусирани върху предотвратяването на изоставянето на деца от родителите им, реинтеграцията в семейна среда, както и разработване на специализирани грижи за деца от рискови групи.

По проект "Детство за всички", който е финансиран по оперативната програма на социалното министерство – ОП "Развитие на човешките ресурси" 2007 – 2013 г. към момента са разкрити 131 услуги в 65 общини. Те се ползват от над 1 000 деца. По проект „И аз имам семейство“ на оперативната програма 1 900 деца са ползвали услугата „приемна грижа“.

"Правителството има волята да продължи процеса, за да могат децата и техните родители да получат възможно най-добрата грижа и подкрепа." - казва българският министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.