Ивайло Калфин: Нека уважаваме труда на работещите

Михаил Миков призова младите да отстояват правата си, за да не им се отнемат

01.05.2015 | 16:02 Редактор: Мариета Иванова
Ивайло Калфин: Нека уважаваме труда на работещите

В Деня на труда 1 май вицепремиерът Ивайло Калфин призова към уважение на труда на работещите.

„Нека уважаваме труда на работещите и да помагаме на онези, които се стремят към работа,” заяви в Първомай министърът на труда и социалната политика.

В същото време в София хиляди граждани се включиха в шествието по случай 1 май, водено от представители на ръководството на БСП.

Включилите се в шествието преминаха от Народното събрание през кръстовището при Софийския университет "Св. Климент Охридски", "Орлов мост" и достигна до лятната естрада в Борисовата градина, предава БТА.

В словото си пред събралите се Михаил Миков заяви, че 1 май не е ден само на социалистите, не е ден на политиците и синдикатите, а е "ден на онези 272 000 души - най-бедните работещи в Европа, на които днешното правителство е отнело по 408 лева. 1 май е ден на всички онези, които търсят работа. 1 май е празник на всички, които имат правото на достоен труд, достойно заплащане, на безопасни условия на труд и на условия, в които работниците не попадат в ситуации като в Горни Лом или Иганово", каза Миков.

"Ще ми се на тези, които ги няма днес тук, на тези, които гледат на 1 май като на някакъв остатък от времената, когато най-много беше направено за правата на работниците, да им кажа, че правата, ако не се отстояват, се отнемат. Ако не се празнува 1 май, се протестира на 1 май", заяви лидерът на БСП. Попитан дали сега има основание за протести, Миков заяви: "Постоянно и навсякъде".

По думите му младите трябва да четат и да помнят, че тогава, когато не отстояваш правата си, нямаш право да искаш по-справедливо и достойно бъдеще.

Още по темата

Михаил Миков отбеляза, че 1 май е ден, който подсеща, че два века работещите на полето на физическия и умствения труд се борят за своите права.

"До 1918 г. България няма 8-часов работен ден. До 1936 г. в България няма право на отпуска, а от 1936 г. правото на отпуска е 6 дни. До 9 септември 1944 г. стачките са забранени. След това стачките не се споменават, защото властта ена работниците. Март 1990 г. преди началото на Великото Народносъбрание бе върнато и уредено правото на стачка като едно от основните права на работниците. Днес нашата Конституция, приета от Великото Народно събрание, в чл. 50 категорично записва това изконно колективно право на работниците", припомни Миков.

Лидерът на БСП благодари на присъстващите и на участниците в митингите в останалите градове на страната, които заявяват, че искат достоен труд и по-справедлива България.

Според председателя на Градския съвет на БСП в София Калоян Паргов днес не можем да се похвалим нито със сигурност, нито със справедливи доходи, нито с достоен живот.

 "Моята търпимост и търпимостта на моята партия се изчерпа. Време е да гръмне черешовото топче, време е за справедливост", каза той.- "Ние повече няма да търпим условията, на които хората са подложени.

Оттук нататък БСП ще е на улицата с тях, БСП ще защитава техните права, БСП ще се бори за техните справедливи доходи и тяхното бъдеще, защото е време за справедливост", каза още Паргов.

От името на левите журналисти Велислава Дърева заяви, че протестират остро срещу това, че "Киевската хунта превърна Украйна в гробница на свободното слово". "Позор за всички, които
посягат на свободата на словото", допълни тя.

Митингът на БСП завърши с концерт в Борисовата градина в София..