София е най-добрият български град за живеене за 2014

Президентът Росен Плевнелиев връчи наградата на кмета на столицата Йорданка Фандъкова

31.03.2015 | 17:28 Редактор: Мариета Иванова
София е  най-добрият български град за живеене за 2014

София спечели наградата "Най-добър град за живеене в България" за 2014, предаде БТА. Инициативата на в."24 часа" и Дарик радио, която се провежда за осма поредна година, оценява качеството на живот в българските градове.  В тазгодишната класация те са били
оценявани по 33 критерия.

София печели отличието "Най-добър град за живеене" за трети път. Президентът Росен Плевнелиев връчи наградата на кмета на столицата Йорданка Фандъкова София получи и наградата за "Хай-тек град", както и специалната награда на НДК за възможностите за развитие на културата.

Президентът Плевнелиев изтъкна ролята и усилията на кметовете за развитието на населените места. Той посочи, че българските кметове в последните години постигат много - изпълняват по достоен начин хиляди проекти, работят и показват, че европейската регионална политика се случва, въвели са механизмите на дългосрочното планиране, полагат усилия за всеки инвеститор.

Кметът на София Йорданка Фандъкова от своя страна заяви, че столицата привлича  с добро образование и здравеопазване, с възможности за кариерно  развитие. Тя спомена и част от прокетите проектите, които се приключват и по които се работи в града, а именно- на 2 април ще бъде открита линията на метрото до летището, с което 50 000 души дневно допълнително ще могат да ползват метро,  а на 8 май ще бъде пусната и линията до Бизнес парка.

Фандъкова каза също, че около 30 са градските пространства в София до момента, в които има свободно ползване на интернет. Тя допълни, че амбицията е да се развиват тези пространства - да има свободен интернет в метрото. Вече има 30 автобуса със свободно ползване на интернет, предстои да има и в още 50.

Наградата "Най-добър град за бизнес" получи Пловдив.

Бургас беше отличен като градът с най-добра спортна инфраструктура.

В категория "Най-красив град" спечели Асеновград, най-зелен град стана Хисаря, а "Исторически град" - Велико Търново.

Варна беше обявен за "Най-добър град за живот на младите в България".

Харманли спечели наградата "Градът - герой за бежанската вълна", за това, че градът е първият в страната, който посрещна бежанската вълна.

В категория "Най-перспективен град" спечели Стара Загора, а за най-доброто място за партита и купони беше отличен Приморско.  Пловдив получи специалната награда "Най-добър град за живеене" на читателите на в." 24 часа", а слушателите на Дарик радио отличиха в тази категория Русе.