На 2 април ще бъде пуснато метрото до Летище София

На 8 май пък тържествено ще бъде открита линията до Бизнеспарка в Младост 4

28.03.2015 | 10:15 Редактор: Ирина Георгиева
На 2 април ще бъде пуснато метрото до Летище София

На 2 април ще бъде пуснато метрото до Летище София, съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова за BTV.

"В момента се правят вече пробите. До "Бизнес парка" предстои да бъде пуснато на 8 май. Определихме датите с г-н Братоев, очакваме да бъдем заедно с премиера г-н Борисов, който изключително помогна, заедно с министрите на транспорта и европейските фондове." - уточни тя, цитирано от агенция "Фокус".

Столичният кмет посочи, че линията до летището е знакова, защото защото ще направи София туристическа дестинация и ще облекчи софиянци. С откриването на новата отсечката метрото ще се разшири с още 5 км и ще бъде направена връзка между летището, Централна гара и с автогарата.

На 8 май пък тържествено ще бъде открита линията до "Бизнес парка" в Младост 4. Двата нови участъка със 7 станции ще обслужват общо 90 000 души.

По една специална програма е започнала подмяна и на транспортните средства, коментира Фандъкова. 66 са новите двойни счленени автобуса, до средата на годината ще бъдат въведени още 60. Кметът на Столична община отчете, че на 90% от тролейбусния парк е подменен.

На въпрос за въвеждането на "умните светофари", Фандъкова поясни, че с тях ще се дава предимство не просто на най-голямата колоната, за да може да се съкращава времето за престой и да се пази околната среда, но е насочена за предимство на градския транспорт.

"Това е европейска практика, която се надявам следващата година да започне изцяло." - подчерта тя.

Във връзка с въвеждането на нощен градски транспорт, Йорданка Фандъкова коментира, че е правен такъв опит преди няколко години в столицата, но интереса на пътниците е бил изключително малък.