Калфин: Пенсионната реформа е първото предизвикателство

Пенсионната система се пълни от данъците на хората

15.11.2014 | 15:54 Редактор: Ирина Георгиева
Калфин: Пенсионната реформа е първото предизвикателство

Първото предизвикателство за мен, след като мине актуализацията на бюджета, ще е пенсионната реформа. Това заяви във Варна на първата си официална пресконференция като вицепремиер и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, предаде агенция Черно море.

"Пенсионната система в България е в лошо състояние и е типичен пример за това как едно нещо се прави на парче. Затова и всички са недоволни от нея. И тези, които получават пенсии, и тези на които предстои пенсиониране. Затова на нея трябва да се погледне комплексно и най-вече дългосрочно – за следващите 15-20 г. За да може всеки да знае на каква пенсия ще може да разчита, на колко години ще се пенсионира и т.н." - обясни Калфин.

Най-голямо внимание ще се обърне на хората от първа и втора категория труд, където проблемите са много сериозни, увери вицепремиерът. Той не скри, че пенсионната система се пълни от данъците на хората. Според данните субсидията за НОИ е близо 2 млрд. лева от бюджета, който пък се формира основно от ДДС. Всичко това е много нелогично, призна новият социален министър.

Неговият втори по важност приоритет ще бъде подобряване на ефективността при разпределението на парите за най-бедните и преодоляване на зависимостта към социално подпомагане.

На въпрос дали ще има коледни добавки за пенсионерите през т.г. Ивайло Калфин отговори, че тепърва предстоят разговори с финансовия министър. За тях пари ще се търсят евентуално от НОИ или от перото за допълнителни приходи от републиканския бюджет. След като приключат разговорите, ще стане ясно дали има възможност за коледни добавки, каза още вицепремиерът.

Той увери, че всички социални плащания до края на годината ще бъдат гарантирани. Във връзка с това ще бъдат отпуснати 50 млн. лв. от бюджета. Пари ще има и за програма „Сигурност“, по която работят близо 5000 души в малките населени места.

/снимка: Агенция Черно море/