Владислав Горанов: До края на ноември ще внесем в НС законопроекта за Бюджет 2015г.

Дефицитът ще е под 3% от БВП

15.11.2014 | 11:39 Редактор: Ирина Георгиева
Владислав Горанов: До края на ноември ще внесем в НС законопроекта за Бюджет 2015г.

"Надяваме се, както предвижда Законът за публичните финанси, до края на месеца да внесем в НС тригодишната бюджетна прогноза и законопроекта за държавния бюджет за 2015-а и в стегнат график той да бъде приет до края на 2014-а." Това заявява министърът на финансите Владислав Горанов в интервю пред в. „Банкеръ", предаде МФ. Той разкрива, че предвижданият ръст на БВП за следващата година е между 0,8 и 1%, което е близо до прогнозите на ЕК и на БНБ.

"Дефицитът ще е под 3% от БВП, обсъждаме различни мерки за постигането му и сме много близо до изграждане на ясна стратегия за това." - казва още министърът на финансите.

ЕК е уведомена за очаквания по-висок дефицит през тази година и тя гледа с разбиране на усилията на правителството да не допусне свръхдефицит, съобщи министър Горанов.

Необходимите средства за изплащане на гарантираните влогове ще бъдат осигурени навреме, уверява финансовият министър.

"Ние имаме готовност веднага след като получим разрешение от НС, да осигурим мостово финансиране от чужбина за милиард - милиард и половина евро, за да посрещнем всички належащи плащания. Схемата е, че на Фонда за гарантиране на влоговете в банките ще бъдат предоставени 2 млрд. лв. заем, а почти по същото време ще предприемем действия за поемане на дълг в размер на 4,5 млрд. лв. и на външните, и на вътрешните пазари" - обяснява той.

По думите на министър Горанов съгласно внесения в НС проект от набраните чрез дълговата емисия средства - 900 млн. лв. ще бъдат отделени в случай на нова необходимост за ликвидна подкрепа, 2 млрд. лв. са за ФГВБ, а останалите 1,6 млрд. лв. са за финансиране на предложеното увеличение на бюджетния дефицит.

На въпрос дали с новия текст от проекта на ЗГВБ не се обезсилват цесиите, сключвани между кредитополучатели на КТБ и собственици на депозити и сметки в нея, министър Горанов отговаря, че не се атакува законосъобразността на сделките с цесии.

"Длъжникът, придобил депозита, няма право да претендира, че трябва да получи по него законовата гаранция до 196 хил. лв., защото до поставянето на банката под специален надзор той не е бил вложител. Той обаче остава неин кредитор и може да си получи своето вземане по съответния ред при осребряване на масата на несъстоятелността на банката."- обяснява той.