БСП, бизнес и синдикати са против дефицитът да надхвърля 3%

Резерви в приходната част във връзка с увеличаващото се покрай коледните празници пазаруване, видя лидерът на левицата

14.11.2014 | 16:36 Редактор: Мариета Иванова
БСП, бизнес и синдикати са против дефицитът да надхвърля 3%

Бюджетният дефицит да не надхвърля 3%. Около това мнение са се обединили на среща БСП, синдикати и работодатели. Левицата покани на разговор в парламента социалните партньори във връзка с актуализацията на държавния бюджет за 2014 г. и ситуацията с КТБ.

След разговорите председателят на БСП Михаил Миков заяви, че превишаването на дефицита ще бъде вредно и опасно за страната.

Той посочи, че има и резерви в приходната част, включително във връзка с растящото потребление преди коледните и новогодишните празници, пише Dnes.bg, позовавайки се на БТА.

По време на служебния кабинет са направени разходи, без да се държи сметка за развитието на приходната част, коментира още Миков.

Заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков отбеляза, че още при обсъждането на актуализацията със служебния кабинет са се обявили против превишаване на ограничението за бюджетния дефицит от 3% от БВП.

Той посочи, че е необходима ясна времева рамка за влизане в еврозоната, като най-близката възможна дата е 2018 г.

По думите му влизането в процедура по свръхдефицит би ни отдалечило с още най-вероятно две години.

Вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков посочи, че в предложената от правителството актуализация необяснимо са взети 4 млн. лева от Министерството на културата, докато във варианта, подготвен от служебния кабинет, са били дадени допълнително средства.

Той отбеляза, че продължава да липсва решение на казуса с "Напоителни системи" и от синдиката настояват да се заделят необходимите средства за извършване на финансираните от държавата дейности.

Допълнителни средства били необходими и в сферата на образованието за осигуряване на новата минимална работна заплата за непедагогическия персонал.

Вижте повече във видеото: