Кристалина Георгиева: Последният шанс да усвоим парите от предишния програмен период е до 2015г.

15.11.2014 | 14:03 Редактор: Ирина Георгиева
Кристалина Георгиева: Последният шанс да усвоим парите от предишния програмен период е до 2015г.

"Факторите, които негативно влияят на страната щяха да се увеличат с още един, ако нямахме не просто правителство, а правителство, което не дава надежди да работи сериозно, отговорно и добре." Това каза еврокомисар Кристалина Георгиева в предаването на БНР „Събота 150”, предаде агенция Фокус

"Дефицитът от 2013 до 2014 година скочи три пъти – от 1,2 % на 3,6%. Откъде идват тези не особено благоприятни развития? Те идват от общата икономическа ситуация в Европа. Виждаме, че прогнозата на комисията за ЕС за съжаление е по-песимистична, от колкото би ни се искало”, каза тя. 

"В прогнозата ме притесни това, че частните инвестиции се очаква да продължат да се свиват и това касае темата, която за мен е най-важна – усвояването на европейските пари. Моето послание към правителството е да не забравят, че догодина е последният шанс да усвоим парите от предишния програмен период. Всичко, което е възможно трябва да се направи, за да не връщаме пари в европейския бюджет”, каза тя. 

"Подкопа се доверието в банковата система заради това, че четвъртата по големина банка затвори врати. Естествено е, че това води и до допълнителни тежести за страната. Продължителната икономическа криза, към която се добавя политическа нестабилност. Това, че спряха евро фондовете и бюджета трябва да се бръкне да плаща за неща, за които ние сме осигурили пари от Европа. Всички тези фактори доведоха до утежняване на обстановката в нашата страна и от това да ни се утрои дефицита за една година. Това не означава, че обезателно ще остане на тези нива и ще се качи нагоре. Ако се вземат мерки и доведат до ограничаване на дефицита прогнозата ще се коригира надолу” - каза тя.

"Докато съществува усещането, че трудните неща ще продължим да ги отлагаме, ако не се появи кураж те да бъдат решавани, аз се боя, че няма да успеем да адресираме най-големия ни проблем в момента, а той е - проблемът на доверието. Хората са се отчаяли”, допълни още Кристалина Георгиева.