Политолози: 25 години след промените приключва поколенческият преход

10.11.2014 | 15:45 Редактор: Ирина Георгиева
Политолози: 25 години след промените приключва поколенческият преход

Четвърт век след демократичните промени у нас приключа поколенческия преход, отбелязаха политолози на дискусия посветена на 10 ноември. Изследване на Gallup International посветено на датата показва, че от началото на демокрацията българинът е видял оптимизъм към по-добро в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, първият кабинет на Бойко Борисов и членството на България в ЕС. Данните сочат още, че за 25 години доверието на гражданите към НС, правителството и президента намалява, а носталгията към социализма расте. 

От началото на демокрацията българинът е видял оптимизъм към по- добро в  правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, първият кабинет на  Бойко Борисов и членството на България в ЕС.

"Дори когато някой мандат беше икономически успешен, той бе почти политически отвратителен. За това са много малко моментите, когато  българите са си казвали, че нещата вървят към по-добре. Даже зад тях има и една наивност. Предоверяване, акумулиране на свръх очакване, които много бързо са били губени и социалната болка е била много по-голяма." - обясни Първан Симеонов от Gallup International. 

На дискусията  посветена на 10 ноември, политолози преживели промените и такива, които са родени в началото на демокрацията обобщиха, че  преходът в България е бил  модернизация на обществото и следване на моделите на други европейски страни. За разлика от Румъния у нас той е бил и либерален. 

"Преходът формално свърши 2007 година. Реално  той свършва сега 25 години след началото по една проста причина. Сега свършва поколенческия  преход. Тези тогава 40 годишни хора в момента са на 65 години. С всичките си заслуги те слизат от политическата сцена и влизат в учебниците по история." - коментира Петър Николов, политолог от Институт за дясна политика. 

Според политолозите България сега е на ръба на нов преход, защото новото поколение ще си постави нови цели.