Берлин празнува свободата си

Клаус Воверайт: Никой и нищо не може да спре пътя на свободата

10.11.2014 | 09:14 Редактор: Ирина Георгиева
Берлин празнува свободата си

Повече един милион граждани и гости на германската столица Берлин цяла нощ празнуваха 25-та годишнина от падането на Берлинската стена. Началото на тържеството беше отбелязано с дългоочакваното пускане на хиляди бели балони във въздуха – символ на свободата.

Удивителната 15-километрова ивица, съставена от почти 8 000 бели светещи балона, закрепени на стойки с височина равна на стената 3,6 м,  полетя в небето над щастлива, просълзена и вдъхновена аудитория. Вечерта беше мъглива и студена – също като тази, преди 25 години. Площадът около Бранденбургската врата беше огласен от 9-тата симфония на Бетовен "Одата на Радостта", в изпълнение на Берлинския симфоничен оркестър.

Преди това, музикалната програма на честването включваше изпълнения на известни германски музиканти. 

"Спомням си как стоях на бариерата и моментът, в който преминах беше нереален. Днес чувството е хубаво. Мисля, че е чудесно хрумване падането на стената да се изобрази с балони." - коментира Ирина Еренсберг. 

"Ние бяхме в Берлин, когато стената падна. Днес, да се върнем 25 години по-късно, е неописуемо!" - допълни Марион Лайхсенринг.

Още по темата

Думите на Клаус Воверайт, кмет на Берлин, описват в едно изречение всички чувства в центъра на Берлин. Той се обърна към хората и каза: „Ние сме най-щастливите хора на света и ви благодарим, че свалихте Берлинската стена преди 25 години. Никой и нищо не може да спре пътя на свободата."

Потопете се в атмосферата пред Бранденбургската врата в следващия материал: