25г. от падането на Берлинската стена

Коментари на Меркел, Горбачов и Ханс-Дитрих Геншер за събитието от 9 ноември 1989

09.11.2014 | 08:15
25г. от падането на Берлинската стена

Падането на Берлинската стена, без да бъде даден нито един изстрел беше "истинско чудо", каза германският канцлер Ангела Меркел в ТВ интервю на 8 ноември.

"Чудо беше, че изобщо нещо става", каза тя в навечерието на тържествата на 9 ноември.

Тогава на 35г, живееща в Източен Берлин, Ангела Меркел си спомня, че се връщала от сауна, когато забелязала, че група хора отиват към Западната част на Берлин и тръгнала след нея.

"От седмици се чувстваше силно вълнение. От 7 ноември на моята улица имаше бронирани коли", разказва Меркел, цитирана от Ройтерс.

25-годишнината от падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 накара последният съветски лидер Михаил Горбачов да предупреди от Берлин за опасността от нова Студена война.

"Светът е на ръба на Студена война. Някои казват, че тя вече е започнала", каза 83-годишният Горбачов,

Той обвини Запада, особено САЩ, за това, че не е спазил обещанието си след края на Студената война, а се е обявил за победител и е използвал предимството си от слабостта на Русия, съобщава Дойче веле.

Стотици хиляди пристигнаха в Берлин за тържествата в неделя, 9 ноември.

Берлинчани построиха Стената от светлина - 15-километрова осветена алея открита на 7 ноември, показваща откъде е минавала Стената преди 25г.

Пред Бранденбургската стена излъчват постоянно видеозапис от 1989, на който членът на Политбюро Гюнтер Шабовски съобщава, че гражданите на ГДР ще имат право да пътуват.

Бившият външен министър на Федерална република Германия между 1974 и 1992 Ханс-Дитрих Геншер е бил във Варшава по време на падането на Стената.

В интервю за Дойче веле той каза, че когато чул новината бил на вечеря, давана от полското правителство, коалицията, водена от Солидарност.

"Това беше най-кратката официална вечеря в живота ми, защото разбира се, с канцлера трябваше да решим кога се връщаме в Берлин", спомня си Геншер.

"Разбира се, никой не може да каже, че е усещал или знаел със сигурност, че Стената ще падне онази вечер. Но беше ясно, че вървят фундаментални промени. Не бива да се забравя, че на 10 септември унгарското правителство отвори границата с Австрия. В Източен Берлин тогава имаше силни протести. 20г. по-късно правителството на Източен Берлин направи обратен завой и разреши заминаването на 5000 души, които бяха намерили убежище в западногерманското посолство в Прага. Това беше тежък удар срещу Стената. И въпреки че в самия ден бяхме изненадани, ние бяхме вече усетили, че нещо се носи във въздуха. И знаехме, че няма да закъснее.." - разказва Геншер.

Инсталацията Светещата стена ще изчезне в неделя - балоните с хелий ще бъдат пуснати във въздуха от бившия съветски президент Михаил Горбачов, бившия президент на Полша Лех Валенса, бившия външен министър на ФРГ Ханс-Дитрих Геншер и кмета на Берлин Клаус Воверайт, който ги покани за почетни гости и непосредствени участници в историческите събития.

Стената бе построена през 1961 като "антифашистко заграждение", с което социалистическата ГДР се отдели от западните си съседи. Впоследствие многократно надстроявана и удължавана, тя целеше да попречи на хората да бягат на Запад.

Общата дължина на бетонната граница със Западен Берлин бе 155км.

По нея имаше 8 КПП, много сигнални вишки и различни видове заграждения.

Над 100 000 души са се опитвали да преминат границата на ГДР между 1961 и 1988. Над 600 души са загинали при опит да избягат или са били застреляни от граничарите.

Само при опит за бягство през Берлинската стена са загинали 136 души, по данни на берлинската градска администрация.

Писмо на ген.-секретар на ГЕСП Егон Кренц до Михаил Горбачов от 10 ноемри 1989.