Доника Денева: Липсата на предвидимост и стабилност спира България за еврозоната

Европа видя песимизма на българите, последван от изява на гражданското недоволство, коментира журналистът от „Дойче Веле”

05.10.2014 | 17:25 Редактор: Мариета Иванова
Доника Денева: Липсата на предвидимост и стабилност спира България за еврозоната

Липсата на предвидимост и стабилност спира България за влизане в еврозоната, въпреки че към началото на есента страната формално изпълнява ключови критерии за присъединяване към монетарния съюз като размер на дефицита, на дълга, на ниво на дефлацията и др. Това коментира в предаването Boom& Bust журналистът от „Дойче Веле” в Берлин Доника Денева. Тя допълни, че наред с формалните критерии има и други, които влияят на решението за присъединяване на дадена страна към еврозоната. Големите спънки пред България за присъединяване към страните, ползващи еврото- са липсата на предвидидимост, на стабилност, на увеличение на доходите.

По думите на журналиста от „Дойче Веле” в Берлин в последната година Европа е видяла песимизма на българите, последван от гражданската му изява.

„От друга страна, старите партии ще продължат да управляват. И много анализатори се опитват да разберат къде е разминаването в народопсихологията,” коментира Денева.