Страхил Иванов: Тегленето на дълг трябва да е за увеличаване на БВП

С увеличаване на разходите на държавната хазна, не наблюдаваме ръст, коментира Васил Караиванов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски"

05.10.2014 | 17:06 Редактор: Мариета Иванова
Страхил Иванов: Тегленето на дълг трябва да е за увеличаване на БВП

Тегленето на дълг от правителството трябва да е свързано с увеличаване на БВП, коментира в предаването Boom&Bust Страхил Иванов, управител на агенция „Явлена”. Той посочи, че при един константен ръст в рамките на 1 – 2% през последните години, се наблюдава едно постоянно желание за увеличаване на разходите от страна на управляващите. По думите на преподавателя в СУ "Св. Климент Охридски" Васил Караиванов „ръст няма как да се наблюдава, когато се увеличават разходите”. Експертите направиха коментарите по повод дискутираната в последните дни необходимост от актуализация на държавния бюджет.

В отговор на въпрос как честата смяна на правителства влияе на бизнеса Страхил Иванов подчерта, че честото провеждане на избори в последните години влияе негативно на инвестиционната активност в страната. По думите му в първите 50 до 100 дни чуждите инвеститори наблюдават случващото се в страната и изпращаните сигнали от управляващите. Политическата нестабилност обаче пречи на реалната реализация на инвестиционните намерения, коментира Иванов.
Той поясни, че инвеститорите се интересуват най-вече от предвидимостта и сигурността на средата. По думите му 10-процентният данък печалба не е толкова силен фактор, който да привлече вложителите в бизнеса.

Иванов посочи, че страната ни се нуждае от ясно определени приоритети и подходяща реклама.

„Трябва да има 2-3 приоритета. Ако са повече, целите ще се размият”, коментира управителят на „Явлена”. Приоритетите трябва да бъдат определени от експерти по оценка на риска, „които могат определят секторите с висока добавена стойност и да оценят хората, които са тук и т.н.”