Хиляди са засегнати от бурята в София

Застрахователни фирми работят с удължено работно време

09.07.2014 | 12:22 Редактор: Ирина Георгиева
Хиляди са засегнати от бурята в София

Хиляди автомобили в столицата пострадаха от силната градушка вчера (8 юли), а застрахователни фирми работят с удължено работно време през днешния ден. Очаква се до седмица застрахователите да се справят с покриването на щетите от бурята.

Опашките пред сервизите и пред застрахователните бюра в София са километрични, показва проверка на телевизия България Он Ер. Много хора са стояли цяла нощ, за да опишат по-бързо щетите по колите си тази сутрин. Проверка на екипа показва, че работата и в сервизите, и в застрахователните компании е много добре организирана като те ще работят с удължено работно време, включително в събота и неделя. Бюрокрацията също е максимално избегната.

Собствениците на пострадали автомобили имат седмица да опишат писмено щетите при своя застраховател. След описа, автомобилът се оставя в сервиз, а автомонтьорите гарантират, че една кола ще бъде ремонтирана максимум за няколко дни. Най-честите щети от градушката са изпочупени фарове, стъкла и изкривени ламарини, а един ремонт на кола излиза средно, между 300 и 1000 лева. Ето какво казват потърпевшите след силната градушка:

Щетите по автомобилите се покриват от полиците "Автокаско". При пострадалите от наводненията къщи ситуацията е доста по-сложна. Причината за това е, че една много малка част от нас застраховат домовете си срещу природни бедствия, въпреки че средната застраховка е около 25 лева за година и покрива щети до 15 хиляди. Затова и застрахователите за пореден път призовават хората да застраховат жилищата си. Чуйте мнението по темата на Асен Христов, който е собственик на застрахователна компания:

От Агенция "Пътна инфраструктура съобщиха за България Он Ер, че дубликати на винетките ще бъдат изваждани след като собственикът на пътното превозно средство представи следните документи  - копие от документа за собственост или ползване на колата, актът за констатиране на счупването и частта от винетката, която е била залепена на счупеното стъкло. Заявлението за издаване на дубликат може да се изтегли от интернет страницата на Агенцията за пътна инфраструктура.