КНСБ предлага работниците да искат фалит на работодателя при неплатени заплати

Синдикатите настояват подобна промяна да залегне в Търговския закон

02.05.2014 | 13:56 Редактор: Мариета Иванова
КНСБ предлага работниците да искат фалит на работодателя при неплатени заплати

Работниците да имат право да поискат фалит на работодателя си при неизплатени заплати, предлагат от КНСБ. Според синдикатите изменението в Търговския закон в подобна посока, ще даде възможност на служителите да ускорят фалита на некоректните работодатели, за да получат по-бързо възнагражденията си.

Друго предложение за промяна предвижда вземанията на служителите при фалит да бъдат с приоритет пред плащанията на дадената фирма по кредити и пред данъчните й задължения към хазната.

Синдикатите предлагат и промяна в Наказателния кодекс, която да предвижда глоби от 1000 до 3000 лв. и до 1 година затвор за шефове, които не изплатят заплатите на работниците на уговорената в договора дата.

От КНСБ предлагат още да се въведе право на еднократна помощ от НОИ за служители на фирми, които изпитват временни финансови затруднения.

Промени в Кодекса на труда, предложени от КНСБ, предвиждат служители и шефове да договарят вдигане на заплатата всяка есен. Ако в срок от 6 месеца това не се случи, работниците ще имат право да стачкуват.