Мирните протести прераснаха в кървави сблъсъци #ДАНСwithme 40 (видео)

Общо десет души са пострадали в различна степен при безредиците по време на обсадата на Народното събрание и са потърсили помощ в "Пирогов".

24.07.2013 | 08:57
Мирните протести прераснаха в кървави сблъсъци #ДАНСwithme 40 (видео)

Ескалацията на протестите, започнали преди повече от месец, доведе до първите кървави среднощни сблъсъци между полицията и протестиращите. Това се случи, след като към 22 часа полицията опита да направи коридор, през който да бъдат изкарани блокираните в сградата на парламента трима министри, депутати, представители на синдикатите и журналисти.

След 8-часов престой бяха изведени около 4.30 часа след полунощ. Около 3.15 часа полицията организира втори опит за коридор.

Общо десет души са пострадали в различна степен при безредиците по време на обсадата на Народното събрание и са потърсили помощ в "Пирогов".

Един човек е приет за лечение - мъж на 38 години със счупена скула. Останалите девет са с контузии на главата и подкожни кръвонасядания. От тях един е бил с контузия на рамото, а друг с контузия на пръстите на краката. Сред пострадалите е имало и мъж, който е бил със сътресение на мозъка, но той е отказал да остане в болницата.

Двама полицаи са били откарани във Военномедицинска академия с линейки на Спешната помощ, а на няколко пострадали спешните лекари са оказали помощ на място.

Блокадата на българския парламент е водеща тема в световните медии тази сутрин. Десетки български депутати бяха хванати в капан в парламента, след като хиляди протестиращи блокираха вратите и се сбиха с полицаите, опитващи се да освободят хората в сградата, предаде “Ал Джазира”.

Ежедневните антиправителствени протести, които започнаха преди повече от месец, прераснаха в сблъсъци и насилие. Десетина души са потърсили медицинска помощ, ранени са и двама полицаи. За първи път 40-дневните протести прерастват в сблъсъци. Подобни демонстрации доведоха до оставката на предишното правителство, посочва Wall Street Journal.

Скандирайки „мафия” и „оставка” недоволстващите хвърляха пластмасови бутилки и други предмети по тежко охраняван автобус, опитал да изведе депутатите от парламента, където те обсъждаха бюджетните мерки. Медията припомня, че протестите в България са провокирани от назначаването на противоречива личност в лицето на медийния магнат и депутат Делян Пеевски за шеф на ДАНС преди 40 дни и че оттогава хората настояват правителството да сдаде властта.

Протестиращи блокираха вратите на българския парламент, като част от масовите ежедневни протести срещу корупцията в държавата, съобщи и BBC. Повече от сто политици, журналисти и служители останаха блокирани в сградата в продължение на часове. В 40-тия ден от началото на антиправителствените протести демонстранти влязоха в сблъсъци с жандармерията. Медията съобщава, че в същия ден европейският комисар за правосъдието Вивиан Рединг, която беше в Бъглария, за да разговаря с хората, каза, че подкрепя протестиращите. България – най-бедната страна-членка на ЕС е в политическа криза от месеци, пише още BBC.

Полицията използва сила срещу демонстрантите, пише Washington Post и добавя, че сред пострадалите има ранени по главите. Агенциите отбелязват факта, че след 40 дни на мирни протести в София се е стигнало до ожесточени сблъсъци с органите на реда.