Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Евролидерите не могат да се разберат за председател на ЕК

Казусът се заплете

24.06.2019 | 14:25 Редактор: Зара Паталева
Евролидерите не могат да се разберат за председател на ЕК

Намаляха ли драстично шансовете на Манфред Вебер и кой ще бъде председател на ЕК - евролидерите не можаха да решат в четвъртък вечерта и насрочиха извънредна среща. Казусът се заплете, след като френският президент Макрон, който вкара голяма депутатска група в новия ЕП, каза, че за председател на ЕК се изисква управленски опит, след което издигна официално Мишел Барние. Но Меркел не отстъпи от Вебер - германската кандидатура на най-голямата европейска политическа партия - ЕНП.

Междувременно се появи и името на Кристалина Георгиева сред разглежданите варианти. Как ще се развие този заплетен казус и обезсмисля ли се принципът на водещите кандидати, след като и тримата кандидати на най-големите европартии не могат да съберат мнозинство - говорим с евродепутата Искра Михайлова, която тази седмица беше избрана за зам-председател на групата на новата ПГ в ЕП "Обнови Европа". След което продължаваме разговора за възможните сценарии за разпределение на важните постове в ЕС с програмния директор на Европейски институт Борислав Мавров.

Във втората част на предаването "Брюксел 1"  по Bulgaria on air с икономиста Владимир Каролев и Добрин Иванов, изп. директор на АИКБ ще говорим, възможно ли е да се намалят ставките на ДДС за хляба и лекарствата и защо Тристранният съвет отхвърли падането на този данък !

Втора част гледайте тук >>