Брюксел 1

Как решенията на Брюксел променят всекидневието ни, как експерти, политици и граждани коментират новините от евроинституциите.

Събота, 17,30

Водещ:
Милена Милотинова

Пластмасите за еднократна употреба имат вредни ефекти за здравето

Затова ЕС ги забранява, каза проф. Стефка Петрова в "Брюксел 1"
Публикувана: От:

Още по темата

 

"Най-масовата пластмаса, която се използва за съдове, съдържа веществото Бисфенол А, което има вредно въздействие върху хората. То уврежда ендокринните органи – половата система, тиреоидната жлеза, панкреаса," каза пред Bulgaria ON AIR проф. Стефка Петрова, специалист по хранене и диететика и по хранителна токсикология. 

В края на 2018 година страните от Европейския съюз и представители на Европейския парламент договориха подробностите на забрана на пластмаси за еднократна употреба, включително чаши, чинии, прибори за хранене, контейнери за храна, бъркалки за кафе и сламки за пиене.

"Много заболявания, които през последните години бележат ръст, се счита че се дължат на ендокринните замърсители, един от които е именно Бисфенол А в пластмасите. Той увеличава риска от рак на простата при мъжа и рак на гърдата при жените. Води до напълняване – счита се, че бумът от затлъстяванията се дължи и на това. Също така провокира диабет тип 2 и нарушава функциите на панкреаса. Това показват резултатите от експериментални проучвания," каза проф. Петрова в предаването "Брюксел 1" с водещ Милена Милотинова. 

"Минералните води се препоръчва да не се държат в пластмасови шишета при температура, по-висока от стайната, т.е. на плажа или в колата през лятото. Това създава риск от преминаване на Бисфенол А във водата," каза проф. Петрова. Не се препоръчва използването на тези бутилки за еднократна употреба повторно. Те трябва да бъдат изхвърляни и в никакъв случай да се съхраняват повторно в тях каквито и да е течности, като вино, мляко и др," препоръча проф. Петрова.

Целия разговор за вредните ефекти от пластмасите за еднократна употреба и защо ЕС иска да ги изкара от употреба - вижте във видеото!

Коментари ( 0 )