Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Николай Радулов: ИД тества полицията в Кьолн и други градове

Случилото се през Новогодишната нощ в Германия показа, че полицията няма информатори в средите на емигрантите, коментира Николай Радулов, гост в студиото на Брюксел 1.

10.01.2016 | 18:06 Редактор: Виргиния Стаматова
Николай Радулов: ИД тества полицията в Кьолн и други градове

 

Нападенията над жени в Кьолн бяха очаквани и не са изненада, лично за мен,“ заяви Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР.

Той уточни: „Всъщност, има много сериозен проблем с европейската сигурност. Този проблем се състои в това, че управляващите ЕС са имали предварителна информация, за подобно отношение към жените, още от 2012-та, когато са регистрирани подобни изстъпления спрямо жени, от мигранти от Близкия изток.“

От мигрантите в Централна и Западна Европа, според Радулов, основание да получат статут имат не повече от 5 процента.

Много жалехме хората, които с малки деца са преминавали границята“ – каза той – „но се оказа, че децата са били изоставени в различни държави. В Унгария, например са изоставени 40 хиляди деца. В други държави има по 20 хил., по 10 хил. Оказа се, че дацата се просто част от едно алиби“, обобщи още бившият главен секретар на МВР.

На въпроса на Милена Милотинова защо полицията в Германия скри в продължение на четири дни случилото се, Радулов поясни:

Още по темата

Проблемът е, че всяка полиция се подчинява на политическото управление, което взема някои решения на основата на политическа целесеобразност.

Стана публично известно, че ръководството на Германия и канцлерът Меркел са дали разпореждане да се реагира възможно по-тихо. Ако може медиите и полицията да не реагират и да замазват ситуацията.

В Германия има разбирателство между медийните концерни и държавата кога някоя новина да се потисне или да се смекчи. Но за мен проблемът е много сериозен. Това, което се случи на Нова година в Кьолн, по своята организираност прилича на тест как полицията ще реагира и дали може да се справи с организираната престъпност. "

Той цитира изявление на германските сили на реда, според което договорките между участниците в посегателствата са се случили от ухо на ухо, а не през социалната мрежа Фейсбук, която те следели и долълни:

Смятам, че емисари на ИД пробват възможността на полицията да се справи с каквото и да е организирано престъпление в европейски градове.

И този тест беше много успешен за тях. Показа каква е готовността на полицията, че тя е малобройна, въпреки големите групи хора и че не е искана помощ от военни и други граждански организации, които биха могли да помогнат.“

По думите му целта на случилото се на 31 декември в Кьолн е терористте да проверят дали полицията има информатори сред тях.

И стана ясно, че няма. Това е тествано от организаторите“, каза специалистът по сигурност.

Според бившия главен секратар на МВР 200 души полицаи срещу 1000-1200, в страна, която се стреми да потисне подобни вълнеия и не иска да използва сила, са крайно недостатъчни.

При протеста срещу бездействието на правителството, имаме 3500 полицаи, подготвени за борба с безредиците и добре въоражени. Къде са били тези полицаи на Нова година?“ – попита Радулов.

Подценяване на опасността

Журналистката от „Стандарт“, Оля Ал-Ахмед, каза, че мигрантите от Близкия изток се държат в Европа като „ненаказуеми“.

Все едно имат уникални права, които са им обещани“, каза тя и приведе пример за един от участниците в покушенията, който скъсал документите си пред полицията с думите, че след 15 дена, ще има нови.

Според нея въвеждането на демокарцията в арабските страни е невъзможно.

Преди Арабската пролет в страните от региона не се живееше така, нямаше такава агресия.

Оля Ал-Ахмед счита, че „случилото се в Кьолн е породено от безделието на мигрантите".

"Те са убедени, че ще живеят на социални помощи, които не са никак малки. Това безделие поражда престъпност“, коментира журналистката.

"Европа трябва да спре да приема повече бежанци. Всеки асансьор има индикации за колко човека е прадназначен. Ако се претовари, пада в шахтата", категорична беше тя.

Още във видеото.