Ще помогне ли отломката от MH370 на търсенето

Коментар на Джофри Томас, главен редактор Airlineratings.com

06.08.2015 | 16:05 Редактор: Велко Каменов
Ще помогне ли отломката от MH370 на търсенето

Шери Ан, Bloomberg : Отломката от полет MH370 дълго време е била във водата. Каква информация можем да получим от нея?

Джофри Томас, главен редактор Airlineratings.com: Това е проблемът, частта от крилото на самолета е била във водата доста дълго време. Има няколко неща, които отломката може да ни даде като информация. Първото е дали по нея има някакви структурни повреди и е била откъсната от крилото. Това може да ни даде някаква допълнителна информация. Има и много малка вероятност по отломката да бъдат открити следи от експлозия, но това е много трудно, защото частта от крилото е престояло в океана толкова дълго време. Организмите, които са се прикрепили към отломката, също могат да дадат някакви насоки. Университетът на Западна Австралия и органа за научни и индустриални изследвания в страната предвидиха, че отломки от самолета може да се появят на остров Реюнион и в източните части на Африка някъде по това време, ако самолетът се е разбил там, където се води търсенето в момента – на около 1800 километра западно от Пърт.  

Шери Ан: Търсенето на самолета е ключово в случая. Ще можем ли да проследим откъде е дошла отломката и по този начин да разберем къде се намира самолетът.

Джофри Томас: Надяваме се, но, за да успеем да го направим ни трябват няколко отделни отломки и трябва да знаем кога точно са били изхвърлени на брега. Миналата седмица открихме частта от самолета, но се оказа, че тя е била на Реюнион от няколко месеца и не се знае точно кога е била изхвърлено на брега на острова. На практика с точно тази отломка е невъзможно да направим обратно моделиране и да проследим откъде е дошла, но ако бъдат намерени нови части от самолета, обратното моделиране по теченията може и да проработи и да успеем да определим по-точно къде е паднал самолетът.

Шери Ан:Смятате ли, че в момента претърсваната област е достатъчна, или тя трябва да бъде разширена?

Джофри Томас: През април тази година беше взето решение да се увеличи претърсваната площ във всички посоки от 60 000 кв. км до 120 000 кв. км. До момента са претърсили половината от тази площ, а претърсването на останалата част ще отнеме още 12 месеца. По средата на пътя сме, но намирането на тази отломка дава на търсещите надежда, че търсят на правилното място и самолетът е някъде в южната част на Индийския океан.