Експертите потвърдиха окончателно: останките на Реюнион са от MH370

Malaysia Airlines приветства новината като „голям пробив"

05.08.2015 | 23:55
Експертите потвърдиха окончателно: останките на Реюнион са от MH370

Останките, открити в Индийския океан преди седмица са от MH370, потвърди министър-председателят на Малайзия, с което за пръв път обяви, че самолетът, който мистериозно изчезна от радарите преди 17 месеца е имал трагичен край, съобщи АФП.

„Днес, 515 дни след изчезването на самолета, с голямо прискърбие трябва да ви кажа, че международният екип от експерти окончателно потвърди, че останките от самолета, намерени на остров Реюнион наистина са от MH370, каза Наджиб Разак пред репортери.

 

Френските прокурори използваха по-предпазлив език. Те казаха, че „има голяма вероятност“ останките да са от MH370.

 

Самолетът на Malaysia Airlines изчезна на 8 март 2014, след като необяснимо се отклони от курса си Куала Лумпур-Пекин с 239 души на борда, което предизвика колосална, но безплодна международна операция по издирването му.

Миналата седмица /на 29 юли 2015/ бе открито двуметрово парче от крило на френския остров Реюнион, което предизвика първа искра надежда у близките на хората на борда за някакви отговори.

Отломъкът бе изследван във военна лаборатория край френския град Тулуза в присъствието на малайзийски и австралийски експерти, служители на Boeing и представители на Китай – страната с най-много изчезнали пътници от полет MH370.

 

Malaysia Airlines приветства новината като „голям пробив“:

„Очакваме и се надяваме, че ще бъдат открити още предмети, които ще ни помогнат да разкрием мистерията“, съобщи авиокомпанията в изявление.

 

Но някои семейства обявиха, че информацията не е достатъчна, за да бъде сложенкрай на историята и настояха да знаят повече защо самолетът се е отклонил от курса си, защо е летял с часове с изключени комуникационни и проследяващи системи в една от най-големите мистерии на авиацията.

„Сега искам да знам къде е корпусът на самолета, така че да извадим пътниците и да вземем черната кутия, за да разберем какво се е случило. Само това ще сложи край на трагедията за нас“, каза Жакита Гонзалес, съпруга на главния стюард на MH370, Патрик Гомес.

 

Голяма стъпка

 

Гери Соджатман, авиоконсултант, базиран в Джакарта, казва, че парчето от крило от MH370 4 „голяма стъпка“:

„Хората искат всички отговори, но нека бъдем реалисти. Трябва да сме доволни, че изобщо открихме нещо. Сега знаем горе-долу къде се е разбил“, каза той.

„Това дава отговор на много въпроси. Елиминира други, конспиративни теории. Ако по-късно открием черната кутия, ще можем да дадем още отговори“.

 

Премиерът на Малайзия не даде подробности дали анализаторите имат вече представа за причината за изчезването на самолета.

/Снимка: Malaysia Airlines - почит към загиналите в полет MH370, Туитър/