Акад. Григоров, БЧК: Законът за доброволчеството се подхвърля като топъл картоф

България не е регламентирала отношението „доброволец-работодател“, допълни експертът

04.04.2022 | 13:30 Редактор: Таня Харизанова

Акад. Христо Григоров благодари на всички българи, които помагат на бежанците от Украйна, както и на държавните институции, на медиите и на корпоративния бизнес в предаването „Опорни хора“ по Bulgaria on air.

„Нашата формула не е разделяй и владей, а обединявай и решавай“, каза председателят на БЧК акад. Христо Григоров.

„Фактът, че успяхме само за няколко дни да изпратим над 15 тира хуманитарна помощ за Украйна, в която имаше всичко необходимо. Това говори, че българинът отново отвори сърцето си и показа, че е наследник на добрината от своите баби и дядовци. Интересен е фактът, че една голяма част от тези, които помагат, са българските пенсионери. Те не живеят особено комфортно, но вадят по 10, 15, 20 лв. и ги дават, за да помогнат. Какво говори това?“, обясни Христо Григоров.

Той уточни, че България продължава да праща хуманитарна помощ. Апелът на БЧК е бил подкрепен сериозно и от корпоративния бизнес. По сметката на БЧК са влезли над 3 млн. лв. БЧК се отчита за постъпилите средства чрез Обществен съвет, който контролира сметките. Има корпоративни клиенти, които дават по 200 – 300 хиляди лв.

„Човек и един лев да даде, той иска да знае, къде е отишъл, трябва да имат доверие“, каза Григоров.

„Сега получихме от всички училища кашончета от деца. Ние ги сортираме и ще заминат за Украйна. Важно е да се каже, че това е жест на възпитание, защото от малки трябва да бъдат хуманни и съпричастни“, допълни Григоров.

Той разказа за изключително големия брой доброволци. А там няма икономически интерес, „никой не идва, за да получи нещо – идваш да помагаш, защото имаш вътрешна необходимост“, добави предс. на БЧК.

„Това са млади хора, които са гарант, че ще има БЧК. Като доброволци, те се докосват до хората, до болката и се учат на добро. Това изгражда техните отношения към живота, като цяло“, казва Григоров.

В контекста на разговора за доброволчеството, акад. Христо Григоров призова да „извадим“ Закона за доброволчеството. България е една от малкото държави, която не е регламентирала взаимоотношението „доброволец-работодател“. „Стават бедствия, човекът идва, работи два дена, връща се и му казват: „Ти си уволнен, защото си напуснал работа. В „белия свят“това е регламентирано. Даже, когато има бедствия, държавата застрахова тези, които отиват да помагат“, коментира Григоров.

„Този закон се подхвърляше като топъл картоф от правителство на правителство. Дано най-после този картоф се сготви и се даде на обществото“, допълни предс. на БЧК.

Какви са причините за забавянето на този закон ще чуете във видеото.