Брюксел 1 - 7.6.2021 - Пълен запис

07.06.2021 | 16:30 Редактор: Таня Харизанова

В предаването „Брюксел 1“ коментираме темата за наложените санкции на САЩ по закона „Магнитски“ срещу български граждани. В студиото са журналистът Асен Агов и бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

„Лицата Пеевски, Божков и Желязков са поставени във финансова изолация. Не могат да оперират със средствата си и се обръщат към България с думите: „Оправете страната си, преборете се с корупцията.“ Водещите сенатори на Комисията по външните работи, единият от мнозинството на Демократическата партия, а другият- от Републиканската партия, която е в опозиция, предупредиха, че редът в държавата трябва да бъде възстановен възможно най-скоро. Дори хора, запознати с дейността на сенаторите, злословят по адрес на сенаторите и критикуват тяхната работа, а всъщност сенаторите никога не предприемат стъпка, без да се съгласуват с Държавния департамент и със Съвета по национална сигурност. Това е задължителна процедура в Американския сенат и в Комисията по външните работи, върху която имам лични наблюдения“, каза в предаването Асен Агов.

Милен Керемедчиев допълни: „Госпожа Херо Мустафа, по мое мнение, е най-активният американски посланик за последните десетилетия. Още на първото си интервю в България, при встъпването в длъжност на посланическия пост, сподели, че ще бъде безкомпромисна и ще води безкомпромисна война с корупцията и олигархията в България. Беше осъществено едно доста близко съвпадане между политиките на Посолството и на новата администрация на Съединените щати. Херо Мустафа е била в администрацията на вицепрезидента Байдън. Наблюдават се и доста близки отношения на на съществуващия сега посланик с администрацията на Белия дом. Посланията, които отиват от посолството на Съединените щати в Белия дом, са много дълбоко проверени, направено е сериозно разследване, тъй като все пак говорим за 64 компании, които са описани една по една, което ще рече- много подробна работа на всички институции на Съединените щати, за да достигне тази информация до Сената на Съединените щати и в крайна сметка да бъде положен подписът на американския президент. Това е акт, който е подписан от президента Байдън, което означава, че на цялата администрация на САЩ, включително и на трите остриета- Министерството на правосъдието, Министерството на финансите и Министерството на външните работи, са им предоставени пълни правомощия да употребят всички свои лостове за преследване и наказване на тези хора. Става въпрос за процес, продължаващ месеци и дори година, така че не можем да говорим за повърхностни разследвания“, казва Керемедчиев.

В предаването "Брюксел 1“ говори и проф. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН по темата за новите европейски COVID - сертификати, какво трябва да знаем за тях, какво става с българската ваксина срещу коронавируса и как ще пътуваме това лято. Ето подробностите:

„Европейската комисия прави така, че да принуди хората, макар и не директно, да бъдат масово ваксинирани, тъй като това е най-лесният начин да се получи този сертификат. Какво искам да кажа, веднъж когато човек бъде ваксиниран, той няма да бъде тестван, не може да бъде проверяван и така нататък. Аз много пъти съм казвал, че между 3 и 5 процента от хората не реагират. Както на вирус, така и срещу ваксина. Така че, между 3 и 5 процента от хората няма да бъдат защитени, независимо от ваксинацията, но въпреки всичко те ще бъдат със свободен достъп до друга страна. А всички прекарали заболяването, които са под същия знаменател и също са защитени от вируса, трябва да доказват, че са защитени, правейки си отрицателен PCR или съответно тест за антитела, който е също в границата на безсмислието. Защото антителата присъстват в един кратък период и то във време, когато човек е провокиран при среща с този вирус. Те са маркер, че това се е случило. Антителата не са това, което ни пази. След една седмица може да нямате антитела, защото ако нямате нужда от тях, организмът не ги продуцира. Обаче във вас има клетки, които са готови да произведат тези антитела и клетки, които унищожават заразените с вирус ваши клетки. Те са нещото, което ви защитава. Само че този тест е доста по-скъп, отколкото теста за антитела. Въпросът е, че той е определящ. Той е за клетъчна активност, но за съжаление, струва доста повече пари. Ако бъде масово прилаган, много хора ще трябва да изберат дали да си направят PCR, което ще е по-евтино или да си направят този тест, за да знаят, че са защитени в някакъв период“, каза в предаването проф. Андрей Чорбанов.

По скайп включваме и Нишан Джингозян, служител в кметство Брент в Лондон. Той коментира новите правила за емигранти във Великобритания, проблемите за гражданите на ЕС без статут на уседналост, дава съвети към българите на Острова, обяснява какви права и задължения ще имат след Брекзит. Ето подробностите:

„Основният проблем, пред който са изправени българските граждани във Великобритания след Брекзит, е придобиването на нов имиграционен статут. Срокът за кандидатстване е краят на този месец, 30 юни. До март месец тази година, 284 000 българи са кандидатствали и са придобили този статут, а в момента предполагаме, че общата бройка е над 300 000. проблемите са свързани основно с това, че това е дигитална апликация и за да кандидатстваш, и за да можеш да докажеш своя статут, защото това са две различни процедури, са необходими определени компютърни умения, достъп до техника, владеене на английски език, познания за самата процедура. За огромно съжаление, това е препятствие пред една огромна част от българите във Великобритания в момента“, казва Джингозян.

Целите разговори можете да гледате във видеото!