Опорни хора - 29.5.2021 - Пълен запис

31.05.2021 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

„Аз апелирам за широка лява коалиция, откакто съм в политиката и съм правил такава коалиция. Описал съм го и в своята книга. Тогава бяха 16 партии и при това бяха много солидни формации. Сега ми липсват партии като социалдемократите, като земеделците. И все пак, дори и в този относително по-малък, по-свит формат, това вече е нещо по-различно. Това носи ново качество на левицата“. Това каза в предаването „Опорни хора“ Георги Първанов, президент на Р България 2002 - 2012г. по повод обединението на левицата.

„Обединението не единственият аргумент, въпреки че то се посреща много позитивно. Аз получавам десетки, да не кажа стотици, обаждания, в които хората приветстват това, което се случва. Но, както на времето, тръгвайки за победа, аз си бях записал „промяна+обединение=успех“. Липсва ми промяната. Новата коалиция трябва да обоснове промяната, да обоснове различна политика от онова, което беше, защото идеята за ревизията не е достатъчна да мотивира хората. Едни избори вече минаха под знака на ревизията. Не знам какво ще се случи и не искам да бъда лош пророк, но това категорично не е достатъчно. Ако искаш да печелиш избори трябва да си позитивен, трябва да накараш хората да повярват, че си носител на нещо по-различно“, казва Георги Първанов.

Тази година се навършват 40 години от атентата срещу Йоан Павел II и 35 години от освобождаването на Сергей Антонов от италианския затвор. Как трябва да се почете паметта му?

„Много важно е да не забравяме този случай, защото тогава върху България се изляха много грозни и тежки обвинения в продължение на десетки години. Разбира се, това беше преодоляно, благодарение на адвоката, благодарение на усилията на нашата дипломация, журналисти, служби и ние трябва да сме им признателни. Трябва да оценим високо мъжеството на Сергей Антонов и ние имаме идея да поставим паметен знак. Може да е на летището, може да е и на друго място, но да не забравяме, защото тогава България и българите показаха характер, както и по либийския случай. Моята теза, разказана обстойно в книгата, е, че ние ги спасихме. Ние принудихме Европа, Щатите да ни подкрепят, ние принудихме Кадафи да си плати и не Саркози или емира на някоя арабска държава е имал решаваща роля. Ние го направихме“.

„Аз не мисля, че най-важното е на кого ще се отразят. Най-важното е, че ще се отразят на цялата предизборна кампания. Ние реално сме в предизборна кампания вече две седмици. В тази нова ситуация, в която знаем, че предишният парламент не успя да излъчи правителство, сега се очаква да се излъчи и щеше да бъде добре, сега да можем да проведем един по-сериозен разговор за това, което ни предстои. Кой какво предлага, дали може да се постигне съгласие по определени въпроси и между кого. Цялата тази активност на служебното правителство в посока да извади нещо страхотно скандално, просто превръща предизборната кампания в една кална борба, от която няма да спечели никой“. Това каза в предаването „Опорни хора“ острието на ГЕРБ Тома Биков по повод скандалите в политическото пространство.

Относно подслушванията на политици, Биков бе категоричен, че няма скандал. Според него, скандалът с подслушвания е скандал на Бойко Рашков, „който излезе и каза, че има такова нещо и след това отказа да предостави повече информация. Със самото му казване, че има такова нещо, той трябваше да излезе и да предостави информацията. Това са глупости и нашата теза е, че въобще няма такова нещо“, добави Биков.

„Не говорим за това, че пред страната има икономически, геополитически предизвикателства, че има здравна криза все още и че тя вероятно ще продължи. Не говорим за това, че никой не може да каже дали ще има правителство след следващите избори, не говорим с кого ще бъде това правителство, кои ще бъдат партиите. Какво ще чуят от Хаджигенов, като го слушат по телефона? Какво точно ще се чуе?“, пита риторично Тома Биков.

Целите интервюта гледайте във видеото!