Брюксел 1 - 22.5.2021 - Пълен запис

25.05.2021 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

По темата Македония е налице пълна приемственост и не може да се очаква промяна в позицията на България. Това заяви служебният министър Светлан Стоев пред еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели и португалския външен министър Аугущо Силва, които дойдоха в София за последен опит за натиск върху България за вдигане на ветото. Това посещение се предхождаше от редица изявления и събития през седмицата. Заради изказване на хърватския президент, което София окачестви като неприемливо и неоправдано, външно министерство извика хърватската посланичка у нас.

Същевременно германската посланичка в Скопие беше цитирана да казва, че България държи като заложници 26 страни в ЕС заради Македония. По темата Македония са разговаряли през седмицата и служебният премиерът Стефан Янев и германският посланик у нас. А лидерът на опозицията в РСМ призова Скопие едностранно да анулира договора с България.

Какви са предложенията на португалското председателство и какво предстои сред срещите на двамата висши европейски представители - говорим с университетския преподавател доц. Христо Костов със свидетелски разказ, каква офанзива предприема Скопие, за да убеди международната общност в позицията си. 

С д-р Александър Симидчиев говорим за електронния зелен сертификат за пътуване, за който Европейският съюз постигна споразумение. Как ще пътуваме в условията на продължаващ натиск от КОВИД - 19 и как бяха решени спорните моменти? Този разговор продължаваме и с евродепутата Андрей Новаков, с когото говорим и за това, как ще бъдат разпределени отпуснатите от ЕС 1 млрд. и 300 млн. евро за зелена икономика. 

Гледайте предаването "Брюксел 1" всяка събота, от 17.30 часа!