Money.bg - 15.5.2021 - Пълен запис

18.05.2021 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

За съжаление бюджетът не е предвидил развитието на Covid 19. Няма буфери в бюджета, които биха посрещнали евентуално по-нататъшно задълбочаване на кризата. Към момента ситуацията е по-скоро оптимистична от статистическите данни за заболяванията, които са пряко свързани с икономиката. Дали ще се задълбочи или смекчи кризата ще зависи от това какви средства трябва да отделя държавата за здравни услуги, компенсация на бизнеса и семействата. Това заяви бившият депутат от БСП и член на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Ако България се справи добре с кризата, тя ще може да намали бюджетните разходи и да увеличи приходите през 2021 година. Това, което отчита правителството в момента е подвеждащо, тъй като ако погледнем приходите в бюджета за първото тримесечие, ще видим, че няма драматичен спад, а дори напротив. Това може да бъде в следствие на добра събираемост на данъците, но има и други фактори като направената наскоро сделка за летище София. Когато властта отчете последните данни със 150 милиона излишък, това звучеше нелогично", заяви Гечев.

Намалението на ДДС за ресторантьорите

По думите му намаляването на ДДС в сектора няма да доведе до резултати по отношение на изсветляване на сектора.

"Опонирах е в бюджетна комисия и в парламента, защото това не е доказано статистически в другите страни членки на ЕС и не е социално справедливо", заяви той.

Какво ще стане с хазната, ако няма редовно правителство и на следващите избори?

Според Гечев правителството, което си отива следва политика от типа "след нас е потоп". "Те не се интересуват какво ще се случи след като напуснат властта, тъй като колкото по-зле е ситуацията, толкова по-добре ще е това за партия ГЕРБ, която е пред избори и която най-вероятно очаква след нея нещата да се влошат, след като се оттеглиха от властта. Те трябваше и можеха да постъпят различно", заяви Гечев.

Когато говорим за още един мост на река Дунав, трябва да вземем предвид, че когато бизнесът планира, той не желае да изпада в ситуация, в която на една място съответният тир да остане няколко дни. Това е парадокс за Европа, тъй като това е място, на което трябва да имаме свободно движение на хора, стоки и капитали. Най-логичното място за Дунав мост 3 е по-средата на Дунав мост 1 и Дунав мост 2 или иначе казано - Свищов. Това заяви проф. Андрей Захариев, декан на факултет "Финанси" от Стопанската академия в Свищов в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

Изоставахме ли досега с инфраструктурата?

Като част от Европейския съюз и България, и Румъния търгуват повече, стоките нарастват и затова са необходими много повече мостове от съществуващите в момента. След като има опашки от тирове, значи са нужни повече мостове. Това смята ръководителят на катедра "Финанси“ в Свищовската стопанска академия и изпълнителен директор на "Бул Инс" проф. Стоян Проданов.

"Ако погледнем и регионалното развитие има смисъл да се построят не още един, а още поне три моста между България и Румъния. Българо-румънската граница е втората по дължина в Европа и за да спре да бъде бариера, а място през което да се търгува означава, че трябват повече мостове", заяви той.

"Мостът е между два бряга и трябва да има съгласие и от двете страни. Това, което ние имаме като силно напреднала фаза е от 2019 година, когато премиерите на двете страни постигнаха споразумение, че мястото за 131-вият мост е мястото е именно при Свищов", заяви Захариев.

Целите разговори гледайте във видеото!