Брюксел 1 - 1.5.2021 - Пълен запис

10.05.2021 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

На фона на неясната политическа ситуация у нас предстои правителството в оставка да изпрати към Европейската комисия Плана за възстановяване и устойчивост. 

"В политическа криза сме. В последните месеци наблюдавам странен симптом - никой не иска да управлява и да поеме отговорност. Управлението не е само да подписваш документи с хубава химикалка - то е да вземаш тежки решения между различни интереси. Между българските политиците се е настанил ракурс, че е най-удобно да си критик - да, това е част от политическия живот, но финалът винаги е да носиш отговорност. В противен случай превръщаме политиката в едно надприказване", заяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев в ефира на предаването "Брюксел 1".

По думите му внасянето на Плана не е политически ход.

"Планът за възстановяване и устойчивост започна да се разработва при първия анонс, че ще има пакет от инструменти на Европейския съюз - Next Generation EU. По него беше работено последните 8 месеца, това са екипи от всички министерства, институции, Националното сдружение на общините., Българска академия на науките, редица университети - 240 души бяха ангажирани в разработването на Плана. Направихме всички усилия, да бъдат направени обществени консултации, защото няма гаранция, че хората в държавната администрация владеят цялата истина и знаят всяка сфера в най-малки детайли", каза Дончев.

Първи откриваме туристическия сезон - на 1 май. Спадът от зимния сезон е 30-40%, а амбицията  - до 2022 година да върнем 12 млн. туристи. 200 000 българи ще поседят курортите у нас за празниците , а до 10 май ще бъдат половин милиона души. Слаб е интересът на българите към Гърция. Как ще се пътува? Какъв туристически сезон очаква браншът? Закъсня ли Брюксел със зелените сертификати?

"ЕС изключително много закъсня със зелените сертификати. Всички тези изисквания, които министърът на здравеопазването предложи в момента и ще бъдат облечени в заповед, можеше да бъдат на ЕС като изискване на всички туристи, които ще посещават някакви държави, за да може да има правила, бизнесът да знае как да бъде подготвен за съответния сезон", заяви председателят на Асоциацията на собствениците в туризма Георги Николчев в ефира на "Брюксел 1". В разговора участва и Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма..

Разговорите може да гледате във видеото!