Брюксел 1 - 27.3.2021 - Пълен запис

29.03.2021 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

ЕП отхвърли антибългарската поправка в доклада за РС Македония. Какво съдържа докладът и как ще повлияе на Скопие - говорим в предаването "Брюксел 1" с докладчика на ЕП Илхан Кючюк.

Европейският парламент отхвърли поправка, насочена срещу България, в резолюция за РСМ. Тази поправка беше предложена от евродепутати от Групата на социалистите и зелените в ЕП.

Евродепутатите изразяват съжаление, че България и РСМ не са постигнали разбирателство по нерешените двустранни въпроси, като пожелават двете страни да постигнат компромис помежду си.

Те припомнят предишните препоръки на ЕП за дискриминацията срещу граждани, които открито изразяват своята българска идентичност или етнически произход и отбелязват липсата на напредък в тяхното прилагане.

Разпределението на ваксините в ЕС остава гореща тема и след срещата на евролидерите, които не се разбраха за разпределението на 10 млн. дози от „Пфайзер“. Какъв беше ефектът от досегашните мерки и какво да очакваме - говорим с д-р Стойчо Кацаров.

Доколко верни са данните в статистиката за разпространението на COVID – 19?

„Ето един пример за липсващи данни. Съобщават колко положителни теста има на ден. Но никога и до този момент не се казва, колко от тези тестове са правени за първи път. Защото тестове се правят на хора по няколко пъти“. Това каза за предаването „Брюксел 1“ д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

„Ако вие се разболеете и имате положителен тест, той се регистрира от статистиката. След десетина дни лечение се прави повторен тест, който се очаква да бъде отрицателен, но той може да бъде и положителен. Той също влиза в регистъра. Но това не е новозаболял случай. Това е един и същи човек, който има два теста. На някои хора се правят по няколко теста. Статистиката казва само общата бройка. Но ние не знаем от тези 4 хиляди души, колко са с повторни тестове, защото част от тях са така. Т. е. ние не знаем истинското число на заразените“.

Според д-р Стойчо Кацаров, има проблем и с отчитането на смъртността. „М. г. починалите в България са с 18 000 повече, отколкото е било средногодишно за последните 5 години. От тях една трета са с причина на смъртта „ковид“. А другите?“

Гледайте предаването "Брюксел 1" от 27.3.2021 в 17.30 часа!