Брюксел 1 - 20.3.2021 - Пълен запис

23.03.2021 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

Македонската служба за национална сигурност привиква на разговори получатели на български книги в Република Северна Македония, написа преди дни във Facebook Виктор Стоянов, създател на инициативата "Изпрати българска книга в Македония",като сигнализира и българското външно министерство. МВнР веднага реагира с указания към дипломатическите ни представителства в Скопие и Битоля да направят проверки за всеки конкретен случай и да предложат варианти за реакция на българската страна. В студиото на предаването "Брюксел 1" говорим с Виктор Стоянов, който е в основата на тази инициатива.

С евродепутата Андрей Ковачев коментираме приетия от външната комисия на ЕП доклад за напредъка на Скопие, в който се казва, че добросъседските отношения са важна част от преговорния процес и договорът с България трябва да бъде приложен изцяло. На какви поправки още държат българските евродепутати?

Ваксината на "АстраЗенека" е безопасна и ефикасна, а ползите на препарата надвишават всички възможни рискове, заяви директорът на европейската агенция по лекарствата – Емер Кук. Тя обаче уточни, че има ограничен набор от случаи на рядък вид тромбози, за които все още не може да се изключи връзка с ваксината. Тези единични случаи продължават да се изследват. Европейската агенция по лекарствата е направила щателна проверка на 30 сигнала при хора, имунизирани с „АстраЗенека“. Заради опасенията от тежките странични ефекти, най-малко 13 страни членки на съюза спряха употребата на ваксината. До момента в Европейския съюз над 5 милиона души са получили доза от препарата. ЕК увери, че потенциалният риск от образуване на кръвни съсиреци ще бъде описан в кратката характеристика на ваксината на "АстраЗенека". Въпреки това уверението, обаче, в много страни засега използването на ваксината не се подновява. За въпросите около ваксините говорим с проф. Илко Гетов, представител за България на Европейската агенция по лекарствата.

Гледайте интервютата в предаването "Брюксел 1" от 20 март 2021!