Опорни хора - 20.3.2021 - Пълен запис

22.03.2021 | 17:30 Редактор: Таня Харизанова

В студиото на предаването „Опорни хора“ е директорът на "Информационно обслужване" професор Михаил Константинов

Как ще изглеждат изборите 2021-ва?

Някои хора с основание ще се уплашат, защото показателите в момента на епидемията у нас са лоши. За сетен път се потвърждава, че датата 4-ти април е крайно неподходяща. Можеше по конституция най-късно 23-ти май да бъдат, но така или иначе датата вече е определена.

Искам да ви напомня, че в новата българска история отложени избори няма. Последните избори, които не се проведоха, бяха през 43-та година. Тогава България е в разгара на Втората световна война и умира Цар Борис - на 28-ми август, а трябва да се изберат регенти, защото малкият Симеон не е можел да царува. По Търновската конституция, това може да го прави само Великото народно събрание. Но България е във война и се решава да не се правят избори и Обикновеното народно събрание, което тогава действа, избира тези регенти. Това е едно тежко нарушение на Търновската конституция.

Защо се твърди, че това са най-сложните избори?

Най-сложни са местните избори, защото там се гласува за до 4/5 неща. Следващите по сложност са парламентарните, след това идват европейските и най-прости са президентските.

Парламентарните избори ли са най-важните?

Това го слушам от 1990-та година, от когато следя изборите. Важни са, но не знаем дали са най-важните. Не знаем какво ни е отредило бъдещето. Трудни ще бъдат, заради пандемичната обстановка и заради това, че в момента се създават условия за перфектна буря - когато три въздушни фронта се съединят и стане страшно. При нас, в момента се констатират 6 неблагоприятни обстоятелства. Направо 2 перфектни бури. Някои от тях са:

Изборите по време на пандемия.

В комисиите има много нови хора. Те не са добре обучени. Условията за обучаване в онлайн среда не са лесна работа.

Измислен е крайно неудачен протокол. Във всяка комисия се получават числа от два източника. - от гласуването с хартия и от машината, до тук е ясно. В момента обаче протоколът съдържа и трета графа, където самата комисия ще събира числото А с числото В, но не веднъж, а 300 или 400 пъти, защото числата в протокола са много - 30 партии, всяка от които с 15 до 30 преференции. Представете си какво нещо е.

Неспасяем е фактът, че ще се правят грешки. В момента, в който донесете грешен протокол и въведем грешни данни, всичко светва в червено и се налага да ви пратим да си поправите протокола. Единственият, който може да оправии протокола е самата секцонна комисия. На предишни избори една комисия я върнахме 45 пъти. Трябва да се мобилизираме и да се запасим с търпение.

В предаването „Опорни хора“ бе и председателят на СДС Румен Христов.

Каква част от хората ще излязат да гласуват и каква част от хората "ще отидат за гъби"?

Най-вероятно в момента няма да има хора, които отиват за гъби, но хората се страхуват от пандемията и може би няма да имаме тази висока избирателна активност, от която има нужда българското общество. Защото колкото повече хора гласуват, толкова избраните са по-легитимни , и второ, избирателите имат своите представители в Народното събрание, а това е важно.

Каква е медицинската логика за локдаун от 10 дена?

Нещата, свързани с пандемията, никак не са оптимистични. Виждате, че болниците са претрупани от новозаразени. Дали са вследствие на английския вирус или на южноафриканския, няма значение, но така или иначе, ние имаме една висока заболеваемост, висока смъртност и те бяха длъжни да реагират.

Друг беше въпросът, дали трябваше да се разхлабят мерките преди това, но пък цели сектори, които са в тежко икономическо положение, много настояваха, така че тук трябва да се намери един баланс. Но за мен на първо място трябва да мислим за здравето и живота на гражданите.

Има ли резон в искането изборите да се отложат поради пандемията?

Може би трябваше да се мисли още от самото начало и то от президента, защото, когато се избира дата, трябваше да има аргументи. Разбира се, предвид на обвиненията, че управляващите, в чиято коалиция ние ще се появим на тези избори, търсят начин да отложат изборите, принуди тези, които в момента управляват, да искат избори час по-скоро. Освен това, всички, които протестираха, също искаха избори час по-скоро... Но може би беше логично да се отложат малко за по-топлите месеци, когато по естествен път тази зараза спада, като бройки примерно казваме. Може би щеше да е по-безопасно.

Как ще се направи коалиция в новия парламент? Последното социологическо проучване на ТРЕНД сочи 76 депутата за коалицията ГЕРБ-СДС.

Аз съм сигурен, че те ще бъдат повече. Първо, ГЕРБ-СДС ще бъдат първа политическа сила, но второ, аз очаквам повече брой мандати за първата политическа сила и по-голяма разлика между първата и втората. Няма да е лесно, но ние трябва да се учим на коалиционна култура, защото е очевидно, че след правителството на ОДС, което всъщност пак беше една мини коалиция, големият политически субект СДС, плюс другите по-малки. Не е имало абсолютно мнозинство на един политически субект, бил той коалиция или не, който да може да управлява самостоятелно, така че, трябва да се учим на коалиционна култура.

В „Опорни хора“ гостува и директорът на „Александровска“ болница проф. Борис Богов.

Има ли логика 10-дневният локдаун от медицинска гледна точка?

От медицинска гледна точка, може би не 10, а 20 дни. Определено подозирам, че ще бъде удължен този срок. Всичко е въпрос на числа, на цифри, които към днешна дата виждате какъв е процентът на новозаразените, едва ли след 10 дни този брой ще бъде по-малък.

Не бих искал да коментирам политически теми, например изборите. Те идват и си отиват. Има много други неща, които създават напрежение в обществото. Тези 10 дни засягат много хора, да не кажа всички. Само преди няколко дни някои от секторите отвориха, учениците се върнаха на училище... Може би, малко по-леко се приема, когато се чуе цифрата 10...

Не се ли политизира темата с коронавируса? Трябваше ли да отваряме?

Темата отдавна е политизирана. Ковид-19 отдавна е в политиката. Не само в България, а в световен мащаб. Това е една пандемия, която обърка света по отношение на здравето и по отношение на икономиката. На много икономики им предстои фалит.

Защо мерките при нас бяха по-либерални?

България е бедна страна. Не можем да си позволим пълен локдаун 1 или 2 месеца, защото ще фалират сектори. България не е в качеството си на големите европейски страни, каквито са Франция, Германия, Австрия, въпреки че по население сме близки... Това може би е единственият проблем, поради който у нас никога не е имало пълен локдаун.

Гледайте предаването "Опорни хора" всяка събота от 19.30 часа!