Опорни хора - 13.3.2021 - Пълен запис

15.03.2021 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

Защо българските европейски заповеди за арест са невалидни? Звучен шамар ли получи прокуратурата от Съда на ЕС?

"Не мисля, че може да бъде окачествено като "Звучен шамар"", коментира членът на Висшия съдебен съвет Евгени Иванов в предаването "Опорни хора". "Просто Европейските заповеди за арест, като повечето актове на Прокуратурата, ще минават през съдебен контрол. Между другото, такъв контрол и досега имаше, но след като лицето бъде задържано и предадено, а сега ще трябва да се осъществява и предварителен, превантивен контрол."

По въпроса с преработването на закона, Евгени Иванов сподели, че трябва да се осъществи законодателна промяна, защото този ред на предварително разрешение за издаване на Европейска заповед за арест трябва да бъде решена на законодателно ниво. Той изрази и своите адмирации към министъра на правосъдието, че реагира мигновено.

Защо разбираме по този начин, нечий пропуск ли е това?

"В държавите, в които Прокуратурата не е част от Съдебната система, тогава е абсолютно задължително да минава през такъв съдебен контрол. В България обаче не е така. Българската прокуратура е част от Съдебната система, затова до този момент това не беше изтъквано като проблем. Например в Германия преди 2 или 3 години се направи подобно законодателно решение, защото там Прокуратурата е извън Съдебната система. И само да уточним от гледна точка на обективността, съдът на Европейския съюз има 2 предходни решения, които подкрепят до сега действащия ред. Това е трето, което е противоположно на другите две. Прокуратурата няма проблем със съдебния контрол. Напротив, ние си изпълняваме закона. Проблемът е законодателен. И ако въобще има проблем, то той би могъл да бъде обрисуван по този начин. В момента няма парламент и докато се сформира новия, ще мине време, чисто технологично, ще отнеме време да се синхронизира нашето законодателство. Ако е проблем - това би могло да се нарече проблем, за мен той не е сериозен", котегоричен е Евгени Иванов от ВСС.

Гост в "Опорни хора" бе и банкерът Левон Хампарцумян.

По данни на БНБ, ако пандемията се влоши, има риск за бюджета. Как ще го коментирате?

"Има риск за икономиката, бюджета и за доходите на тези групи от хора, чиито бизнес страда. От тази гледна точка има риск. Надяваме се, че по-бързо и организирано ще дочакаме края и ще започнем да излизаме от последствията." Това каза в предаването „Опорни хора“ банкерът Левон Хампарцумян.

Над 61 млрд. са вече депозитите в банките, но това не означава, че сме по-богати.

"Не означава, че сме по-богати. Имаме отложено потребление, тоест частично парите, които биха били похарчени за някои стоки и услуги, няма да се похарчат, не са похарчени и отиват в тези депозити. Същевременно не забравяйте, че миналата година, първото тримесечие си беше нормално с типичен български растеж. Всъщност, ние имаме само 8-9 месеца, в които започнахме да страдаме. Последствията от това ще продължат, най-вероятно, достатъчно дълго", коментира Левон Хампарцумян.

"Има един израз "Roaring Twenties”, това е за 20-те години на 20- ти век, когато хората излизат от пандемия, от война, от революция и го удрят на живот. Знаете историята на "Великия Гетсби", но това не свършва добре, свършва с една огромна криза. 20-те години на 20-ти век завършват с един много рязък възход на потребление, производство , технологичен напредък и така нататък."

В предаването участва и проф. Николай Витанов:

"Броят на заразените расте, но той расте бавно. Дали ще видим 5000 заразени на ден, ще видим... Ако това се случи, ще влезем в една много лоша турболентност", каза в предаването "Опорни хора" математикът на щаба проф. Николай Витанов.

Неоперативната прогноза на професор Витанов

"Става въпрос за броя хора, минали през пандемията заедно с ваксинираните. Кога ще достигнем прочутите 70%? В момента "щитът" ни е на 20%, очаква се края на лятото -началото на есента да достигнем 60-те%, а многозаветните 70, остават за октомври."

Разговорите гледайте във видеото на предаването "Опорни хора".